Nieuws

JR MasterClass geeft maritieme studiekeuze een ?boost?

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Door het JR MasterClass project heeft JR Shipping in samenwerking met Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) op Terschelling en Zeevaartschool Abel Tasman in Delfzijl een beleving op zee gecre?rd die jongeren stimuleert bij hun keuze voor een loopbaan op zee. Het geeft de deelnemende studenten een enorme ?boost? in hun enthousiasme voor hun maritieme studiekeuze. Er komt een vervolg.

Sinds de start van dit unieke programma hebben ongeveer 400 studenten van de MBO- of HBO-onderwijsinstelling deelgenomen aan de JR Masterclass. Het programma heeft tot doel zeevaartstudenten een goede oriëntatie te bieden op de scheepsmarkt. In totaal heeft JR Shipping een vijftal schepen speciaal ingericht om dit programma mogelijk te maken, bedoeld studenten die een maritieme loopbaan ambiëren op het niveau van stuurman, werktuigkundige of maritiem officier.

Tijdens het programma aan boord draaien groepen studenten overdag en ’s nachts mee in een rouleersysteem op zowel de brug als in de machinekamer. In deze varende periode worden de studenten intensief begeleid aan boord door een docent. Er is een speciaal takenboek ontworpen voor de studenten aan boord. Dit takenboek is ontwikkeld en samengesteld door de onderwijsinstellingen, bemanning en rederij, waardoor theorie en praktijk op elkaar zijn afgestemd. De vraagstukken die behandeld worden hebben betrekking op het werken op de brug, dek en in de machinekamer, waarbij stabiliteit en stabiliteitsberekeningen, leidingschema’s en ARBO-gerelateerde zaken en veiligheid aan boord aan bod komen. Maar ook het bereiden van de maaltijd aan boord is onderdeel.

Het project is van maart 2009 tot en met maart 2012 ondersteund door Het Platform Hoger Beroepsonderwijs (HPBO). Het Platform Beroepsonderwijs is specialist in de communicatie over moderne ontwikkelingen in het vmbo, mbo, hbo en de arbeidsmarkt. HPBO voert sinds 2002 de Subsidieregeling het Innovatiearrangement uit namens het ministerie van OCW en de Stichting van de Arbeid.
Tijdens de eindaudit, eind september uitgevoerd door Het Platform Hoger Beroepsonderwijs (HPBO), kwam duidelijk naar voren dat de deelnemende studenten in vrijwel alle gevallen de JR Masterclass als motiverend bestempelden en het leidt tot een hogere studiemotivatie en tevredenheid. Ook heeft de JR Masterclass geleid tot een beter studie- en beroepsbeeld bij de studenten.
De opzet van het project is geslaagd en is dit is ook inmiddels erkend door het HPBO. Alle betrokken partijen hebben inmiddels overeenstemming bereikt over de voortgang van de JR Masterclass en daarmee is de doorgang van dit succesvolle programma verzekerd. Vanaf vandaag zullen 55 tweedejaars studenten van MIWB weer aan boord stappen om ervaring op te doen dagelijkse praktijk in de zeevaart en halverwege januari 2013 zullen 46 studenten uit Delfzijl gaan deelnemen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda