Nieuws

Inbraakgolf: ?hondentelefoon? weer geopend

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - In de gemeenten Harlingen en Franekeradeel heeft de politie de inbraakpreventietelefoon - ook wel hondentelefoon genoemd - weer geopend. Burgers worden opgeroepen om via 06-31776666 iedere verdachte beweging aan de politie door te geven om hiermee het aantal inbraken te verminderen. Dit is noodzakelijk omdat net als vorig jaar er opnieuw sprake is van een inbraakgolf, met wekelijks twee tot drie meldingen van inbraak.

Vorige winter werd de inbraakpreventietelefoon in het leven geroepen nadat het aantal inbraken in korte tijd flink gestegen was. Het nummer werd ook wel hondentelefoon genoemd, omdat in eerste instantie hondeneigenaren aangeschreven werden om tijdens de avondwandeling met de hond, oren en ogen goed open te houden en verdacht gedrag aan de politie door te geven. Met het vroeger invallen van de avond, neemt het aantal inbraken ook nu weer toe. De politie spreekt van twee tot drie inbraken per week.
Vooral hoekwoningen zijn het doelwit van de inbrekers. De inbraken worden niet door één vaste groep gepleegd, dat is af te leiden aan de werkwijze van de inbrekers, zo meldt de politie. Wanneer burgers alerter zijn en verdachte bewegingen aan de politie melden, kunnen ze de pakkans vergroten. Daarom is het inbraken preventienummer 06-31776666 weer geopend. Iedereen die een verdachte beweging ziet kan bellen.

Nu Harlingen en Franeker op Burgernet zijn aangesloten, zal ook dit middel ingezet gaan worden om de inbraken tegen te gaan. Zo kan nadat een tip is binnengekomen een Burgernetactie opgestart worden. De deelnemers krijgen dan van Burgernet een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Zo kan men direct behulpzaam zijn bij de opsporing van inbraken. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over het resultaat van de actie. Aanmelden kan via www.burgernet.nl.
De politie werkt er hard aan het aantal inbraken te verminderen en de pakkans te vergroten. Daarnaast kan men zelf aan inbraakpreventie werken door degelijke sloten te gebruiken, ramen en deuren bij vertrek te sluiten en tussen 17.00 en 23.00 uur licht te laten branden in de woning.

|Doorsturen

BuienradarAgenda