Nieuws

Harlinger vismarkt wil nog niet groeien

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Deze zomer waren er twaalf verse vismarkten. De organisatie is in handen van BenG Evenementen. Ida Soolsma van SP Harlingen vroeg zich tijdens de laatste raadsvergadering af of er niet meer gaat gebeuren op de markt. Wethouder Maria le Roy antwoordde: ?De organisatie heeft te maken gehad met tegenslagen, we moeten een lange adem hebben. De markt heeft een toegevoegde waarde voor de stad en we moeten de stekker er niet uittrekken.?

De organisatie, BenG Evenementen, heeft 31.415 euro aan subsidie gekregen om de markt op te starten. Dit geld kwam van het gebiedsplatform Plattelânsprojekten Noardwest Fryslân en de gemeente. De initiatiefnemers van de markt kregen €12.566 euro van de provincie en 18.849 euro van de gemeente. Als er geen geld terugkomt, heeft de markt 2617 euro per keer gekost. De bedoeling was dat er over één jaar een mooie vismarkt zal staan met meer kramen. Deze zomer stonden er tweewekelijks één tot drie kramen. Op 24 september werd de laatste markt gehouden. Aan het eind van het seizoen moet BenG Evenementen een kostenplaatje overleggen aan de gemeente. 

“Er vindt nog een evaluatie plaats”, zegt Theo van der Zweep van de gemeente. “Het geldbedrag was alleen bestemd voor dit jaar. Er moest een aanhangwagen komen, een marktkraam. Ik weet niet of deze gekocht zijn, of gehuurd. Er is kleding aangeschaft en er was geld nodig ter promotie van de markt.” Of er geld over is, is nog niet bekend. “Anders wordt dat terugbetaald. Volgend jaar is er in ieder geval een minder groot bedrag mee gemoeid.” 

De subsidieaanvraag die BenG Evenementen en de gemeente samen hebben ingediend bij Plattelânsprojekten willen zowel de gemeente als Plattelânsprojekten vreemd genoeg niet openbaar maken. “Deze wordt pas openbaar zodra we de begroting van BenG Evenementen binnen hebben”, aldus woordvoerder Tymen Hein Corporaal van de gemeente. De redactie heeft daarom een Wob-verzoek ingediend bij de gemeente. Dit is een verzoek dat is gebaseerd is op openbaarheid van bestuur. Hiermee krijgt de redactie mogelijk over vier weken inzage. 

Visveiling Urk, Veltman Vis en Meromar Seafoods zijn de leveranciers van de markt. Ook was er aanbod van biologische groenten met het Waddengoud label. Tevens werd er één maal een mosselproeverij georganiseerd. Willard van Grootveld en Karen Brugman wilden met het organiseren van de vismarkt een oude traditie in ere herstellen. Zij zijn momenteel op vakantie en konden geen reactie geven op het verloop en de toekomst van de markt. 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda