Nieuws

Harlingen vooralsnog geen lid nieuwe havenclub

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De havenbedrijven van Rotterdam, Amsterdam, Vlissingen en Groningen hebben een nieuwe brancheorganisatie opgericht. De Branche Organisatie Zeehavens, of kortweg BOZ, vervangt de Nationale Havenraad, die op 1 januari van dit jaar is opgegeven. Harlingen wil zich bij de BOZ aansluiten, maar het is nog niet bekend of dat mogelijk is.

De Nationale Havenraad was een overleg- en samenwerkingsorgaan van de Nederlandse zeehavens, ministeries maar ook de reders en andere brancheorganisaties. Minister Schultz Verhagen van Infrastructuur en Milieu wilde geen geld meer in de Nationale Havenraad steken en de raad is begin dit jaar opgeheven.
De vier grote zeehavens hebben daarom de BOZ opgericht. De nieuwe brancheorganisatie gaat de gezamenlijke belangen van de aangesloten havens behartigen. Daarbij gaat het onder meer om tarieven voor schone schepen, de inzet van loodsen en de acquisitie van de havens in het buitenland. De BOZ gaat de havens niets kosten. Verslag en catering komen voor rekening van de haven waar de vergadering wordt gehouden.
De gemeente Harlingen probeert zich hierbij aan te sluiten, meldt woordvoerder Tymen Hein Corporaal. “Maar minister Schultz heeft gezegd dat Harlingen geen nationale zeehaven is. Wij vinden echter wel dat Harlingen erbij hoort.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda