Nieuws

Goud smeden in de Simon Stijlstraat

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Goudsmid Ingrid de Mari, geboren in Haarlem, is sinds juli 2011 met haar winkel/atelier gevestigd aan de Simon Stijlstraat in Harlingen. Daar ontwerpt, repareert en verkoopt zij sieraden, geeft workshops zilverklei, cursussen edelsmeden en verkoopt er kunst. Hoe komt deze van oorsprong Noord-Hollandse in Harlingen terecht en wat kan zij vertellen over de keuze voor haar bijzondere beroep??? Door Gea Roep

De keuze voor het beroep van goudsmid kan Ingrid niet goed verklaren: “Ik weet eigenlijk niet waarom ik goudsmid ben geworden. Rond mijn zestiende kreeg ik dat idee. Ik was altijd bezig met objecten maken. En ook met wat in de jaren zeventig heel populair was: macramé. Een handwerktechniek bestaande uit het knopen van draden zodat een patroon verschijnt. En toen heb ik besloten om een opleiding tot goudsmid te gaan volgen aan de MTS Vakschool, nu ROC Zadkine, in Schoonhoven.”
Toen Ingrid de opleiding had afgerond is ze in Amsterdam in een productie atelier gaan werken. “Dagen waarop je vaak hetzelfde doet, bijvoorbeeld oorbellen solderen. Niet echt uitdagend, maar ik had werk,” aldus Ingrid. Ze wilde na verloop van tijd graag voor zichzelf beginnen, maar door de crisis in de jaren tachtig en de hoge goudprijs was dat geen optie. Daarom besloot ze zich om te laten scholen tot boekhoudster.

Na een aantal jaren als boekhoudster gewerkt te hebben, begon het in 2001 toch weer te kriebelen. “Ik heb eerst een werkbank aangeschaft voor thuis en niet veel later deelde ik een atelier met goede vriend, edelsmid en beeldend kunstenaar Gert Engels. En toen was ik zelfstandig goudsmid. Ik heb daarna nog twee ateliers gehad waarvan het atelier aan huis ook diende als galerie, met elke maand een nieuwe expositie.” Maar Ingrid en haar man begonnen Zaandam als te druk te ervaren en op zoek naar meer rust en ruimte, zijn ze op huizenjacht gegaan in Friesland. “Het plan was eerst om naar Terschelling te verhuizen, maar omdat mijn man werkzaam is in Alkmaar, bleek dat qua reistijd niet haalbaar. En toen zijn we in Wijnaldum terechtgekomen, van waaruit mijn man drie dagen per week naar Alkmaar reist. Twee dagen per week werkt hij thuis.” De rust en de ruimte heeft het echtpaar hier wel gevonden. Ingrid geniet ervan om samen met haar twee honden een wandeling te maken door de omgeving van Harlingen.
Ook met haar winkel/atelier is Ingrid erg blij. Hier maakt ze sieraden naar eigen ontwerp, doet ze reparaties of smelt oude sieraden om tot iets nieuws. Ook krijgt ze opdrachten voor het ontwerpen van trouwringen. Van haar eigen collectie maakt ze niet meer dan tien stuks van elk artikel. Zo blijven de sieraden exclusief. Daarnaast geeft ze cursussen edelsmeden en workshops zilverklei. “Vriendinnen, zussen, moeders en dochters, maar ook individuele deelnemers komen hier voor een cursus of workshop. Per keer is er plaats voor acht deelnemers. Tijdens een workshop wordt er van zilverklei een sieraad gemaakt, bijvoorbeeld een hangertje of een ring. Een workshop duurt twee uren verdeeld over twee avonden en kost zestig euro. Een cursus is meer gericht op de techniek. Tijdens de cursus wordt er gewerkt met verschillende materialen, waaronder messing, koper en zilver. De cursus bestaat uit twintig lessen en kost 260 euro.”

Ingrid hoopt de komende tijd haar klantenkring verder uit te bouwen en uiteindelijk van haar werk te kunnen leven. Momenteel is dat laatste moeilijk voor goudsmeden, vanwege een opnieuw hoge goudprijs. Gelukkig heeft Ingrid de cursussen en workshop erbij. Maar toch zegt ze: “Met passie is het ook nu, ondanks de huidige crisis, de moeite waard om goudsmid te worden. Het is heel afwisselend werk.” Dat er nog altijd interesse is voor het vak is te merken aan het groeiend aantal leerlingen dat kiest voor de opleiding. De opleiding is alleen te volgen in Schoonhoven en Amsterdam. Ingrid: “Om het beroep van goudsmid te kunnen uitoefenen dien je precies te kunnen werken, geduld te hebben en creatief te zijn. Daarnaast moet je het vooral heel leuk vinden.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda