Nieuws

Gemeente Harlingen houdt plusregeling voor minima in stand

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De gemeente Harlingen houdt het minimabeleid, met onder andere de verruimde regeling ?Meedoen met de samenleving, in stand. Dat heeft de gemeenteraad vorige week unaniem besloten. De Sociale Dienst schafte de regeling eerder dit jaar gedeeltelijk af. Dat is nu dus teruggedraaid door de Harlinger raad.

Naast de regeling Meedoen in de Samenleving gaat het om de zogenaamde Langdurigheidtoeslag en de aanvullende zorgverzekering (AV Frieso). De regelingen zijn niet alleen voor mensen met een minimumuitkering. Ook mensen met een inkomen uit loondienst en kleine zelfstandigen moeten soms met niet veel meer dan een inkomen op het niveau van het sociaal minimum rond zien te komen. In Harlingen gaat het om naar schatting tussen de 1250 en 1300 gezinnen. Harlingen heeft enkele jaren geleden een verruimde regeling ‘Meedoen’ ingesteld: geen 100 euro per gezin en 75 per kind, maar respectievelijk 250 en 100 euro.

De regeling ‘Meedoen’ is overigens naar beneden bijgesteld: eerder gaf een inkomen van 115 procent van het sociaal minimum recht op de regelingen; nu is dat verlaagd naar 110 procent. Hierdoor kunnen mensen die net een paar euro meer verdienen, honderden euro’s mislopen. Zo heeft bij voorbeeld een alleenstaande ouder met één kind en een inkomen van maximaal €1256,89 recht op €350, maar een alleenstaande ouder die 1257 euro verdient, kan nu geen aanspraak meer maken op de regeling. De langdurigheidstoeslag, voor mensen die langdurig een minimuminkomen hebben, zit op 107 procent. De regeling AV Frieso, aanvullende ziektekostenverzekering, is beschikbaar voor inkomens tot 110% van de sociaal minimumnorm.

De normbedragen werden eerder alleen als percentage van het sociaal minimum aangegeven, maar op aandringen van de PvdA gebeurt dit nu met ‘gewone’ bedragen. Deze staan vermeld op de website van de gemeente. De VVD stemde dit keer in met het minimabeleid, maar vroeg de gemeente middels een motie om te kijken of armoede op een andere manier bestreden kan worden, bijvoorbeeld in de vorm van budgetbeheer. Het minimabeleid wordt meegenomen in gesprekken met andere gemeenten over herindeling dan wel samenwerking.

|Doorsturen

BuienradarAgenda