Nieuws

Geen supermarkten op Hermesterrein

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De Deka en de Aldi mogen niet verhuizen naar het Hermesterrein (hoek Industrieweg/Sibadaweg). Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad afgelopen woensdag - op verzoek van het college van B en W - besloten.

De gemeente Harlingen stond eerder positief tegenover de plannen van Dreef Beheer, dat de grond al aankocht. De supermarkten passen echter niet in het huidige bestemmingsplan en daarom werd een ontwerpbestemmingsplan opgesteld met ruimte voor de supermarkten. Maar de koers is dus gewijzigd. “Geen juiste gang van zaken”, aldus Trees Fijnvandraat (CDA). “Op het randje van onbehoorlijk”, zei Hein Kuiken (PvdA). “Er komen mogelijk schadeclaims.” Gerrit Jan de Vries (VVD) wees het college op de investering van 5 tot 6 miljoen euro die Dreef wilde doen, en extra arbeidsplaatsen die het nieuwe supermarktcomplex zou opleveren. “Dat gooien we nu overboord.” Marga Liefting (ChristenUnie): “Wat doet dit voor het ondernemersklimaat in Harlingen?”

“Dit zijn projectontwikkelaars en geen kleine jongens”, zei Ida Soolsma (Lijst Sooolsma). “Het bevreemdt mij dat ze zich op deze plek willen vestigen. Je kunt op je vingers natellen dat dat tot problemen leidt.” Jennifer Steevensz (Frisse Wind): “Je koopt iets wat niet in het bestemmingsplan past. Dan neem je een risico. Als het dan niet lukt, dan moet je de consequenties aanvaarden.“ Jan Jellema (Harlinger Belang): “Dreef Beheer heeft verwachtingen gekregen en daar is het misschien misgegaan. De schade is een terecht punt.”
Een raadsmeerderheid van de coalitie (Frisse Wind, Harlinger Belang, D66, SP, GroenLinks en Soolsma) nam het collegevoorstel aan. Dreef Beheer, het moederbedrijf van de Dekamarkt, wilde geen commentaar geven.

Lees het volledige verhaal in de HC van vrijdag 13 juli.

|Doorsturen

BuienradarAgenda