Nieuws

Friesland overgedragen

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Vanmorgen is het nieuwe patrouillevaartuig Friesland in Harlingen officieel overgedragen van scheepsbouwer Damen aan de Koninklijke Marine. Naast afvaardigingen van Damen en defensie waren de Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom, de commissaris van de Koningin en de burgemeester van Harlingen aanwezig.

De Friesland, het derde schip van de Holland-klasse, is gisteren in Harlingen aangekomen. De 108 meter lange, flexibel inzetbare patrouilleschepen gaan een belangrijke bijdrage leveren aan internationale operaties. Zo kunnen ze ingezet worden voor counterdrugsoperaties, kustwachttaken maar ook antipiraterijmissies. De schepen krijgen een NH-90 helikopter en twee snelle motorbootjes ter beschikking om deze taken uit te voeren.

De schepen kunnen dankzij technologische vernieuwingen met een relatief kleine bemanning van vijftig personen gevaren worden. De Friesland begint nu aan een uitgebreid test- en opwerkprogramma. Daarbij moet ze het voorlopig nog zonder de geïntegreerde sensormast doen. Deze wordt naar verwachting begin 2014 geplaatst.

|Doorsturen

BuienradarAgenda