Nieuws

Franz Schubert trekt 125 luisteraars


VLIELAND - Afgelopen zaterdagavond vond een bijzonder concert plaats in de Nicolaaskerk. De opkomst voor het concert van Joachim Kruse en Johanna Wiedenbach trok veel luisteraars. 125 Eilanders en gasten waren naar de Nicolaaskerk gekomen.

Het aantal aanwezigen overtrof de stoutste verwachtingen, maar voor Johanna Wiedenbach (piano) en Joachim Kruse (bariton) was het een prachtige opkomst. De twee musici hadden de kerkenraad van de Nicolaaskerk aangeboden om gratis dit concert te geven.

Franz Schubert die van 1797-1828 leefde componeerde prachtige muziek bij de teksten van Wilhelm Müller. ‘Winterreise’ bestaat uit 24 liederen. Deze 24 verzen werden deze avond aan éénstuk door gezongen. Dat betekende voor de bariton Kruse dat hij onafgebroken een uur en een kwartier moest zingen. Voorwaar een bijzondere prestatie. Er was in overleg besloten om geen pauze te houden. Het gevaar was groot dat het verband tussen de liederen ernstig door een pauze zou worden geschaad.

De meeste liederen waren nogal droevig, haast misschien al een voorbode van het naderend einde van Schubert. Johanna Wiedenbach is een bekende op Vlieland, de familie heeft er een eigen huisje en als kinderen kwamen ze al op Vlie. Deze avond werd een bijzondere beleving voor velen. Johanna Wiedenbach bespeelde het klavier voortreffelijk, ook voor haar een hele opgave om de zang te begeleiden.

Doordat dit concert aangeboden werd door de beide musici werd er geen toegangsprijs gevraagd. Wel werd bij de uitgang een collecte gehouden voor de gemaakte onkosten, zoals het verwarmen van de kerk, de verlichting enz. Deze collecte bracht, na aftrek van de kosten, het mooie bedrag van € 425.- op. Het is een fijne avond geweest waar geluisterd kon worden naar een prachtige zangstem en een schitterend klavierspel.

|Doorsturen

BuienradarAgenda