Nieuws

FNP wil onderzoek treinverbinding Harlingen-Hamburg

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De FNP wil dat het bestaande spoor van Harlingen via Groningen en Leer naar Hamburg beter wordt benut. In plaats van stoptreinen en overstappen moet de mogelijkheid van een doorgaande verbinding worden onderzocht. ?Dat is goed voor toeristen die naar de Waddeneilanden willen en voor de haven van Harlingen, maar ook voor studenten in Leeuwarden en Groningen, en voor mensen die via Bremen of Hamburg willen vliegen naar alle richtingen in Europa.?

De FNP komt woensdag met een motie in Provinciale Staten om de doorgaande verbinding van Harlingen naar Hamburg te onderzoeken. Dit vanwege het feit dat de Provincie Groningen nu al bezig is met een onderzoek voor een vlottere spoorverbinding van Groningen met het Noord-Duitse achterland. Het lijkt de FNP voor de internationale bereikbaarheid van onze gewesten logisch dat een doorgaande treinverbinding met daarbij de oriëntatie op Noord-Duitsland en de andere Frieslanden, in onderlinge afstemming met Friesland wordt onderzocht. De motie past in het programma van de FNP, dat de bereikbaarheid van Friesland met het openbaar vervoer waar mogelijk wil verbeteren.

Het gaat volgens FNP-woordvoerder Sybren Posthumus niet om dure investeringen in nieuw spoor, maar om een betere dienstregeling en benutting van het bestaande spoor met kleine aanpassingen. Zo gaan er op dit moment al meer treinen rijden op de verbinding van Groningen naar Leer. Evenwel, door de hele spoorlijn van Harlingen-Haven tot Hamburg als één verbinding te beschouwen, kan er in de toekomst mogelijk een sneltrein komen die niet in Groningen of Leeuwarden omkeert, maar doorrijdt. De reistijd van Harlingen naar Hamburg, met de trein nu zeven uren, zou daardoor ook fors kunnen verminderen, aldus de FNP.

|Doorsturen

BuienradarAgenda