Nieuws

FLEVODRUK NEEMT VOLGENDE STAP IN DUURZAAM ONDERNEMEN

Door JosMeinen
Flevodruk Harlingen heeft milieu, kwaliteit en duurzaam ondernemen hoog in het vaandel. Naast de ISO- en FSC-certificeringen die de drukkerij reeds in haar bezit heeft, wordt per 1 oktober een nieuw hoofdstuk aan het boek duurzaamheid toegevoegd. Flevodruk Harlingen gaat een duurzame partnership aan met Van Gansewinkel.

Samen hebben de twee bedrijven gekeken naar het gehele bedrijfsproces van Flevodruk en al het afval dat daarbij vrijkomt. Door processen anders in te richten kan afval voorkomen of beter gescheiden worden waardoor het beter recyclebaar is.

De basis voor de samenwerking is de‘Cradle to Cradle’-filosofie. Bij deze filosofie wordt afval als voedsel beschouwd voor nieuwe producten. Zo moet een oneindige kringloop ontstaan zonder afval. Het doel is een afvalvrij drukproces te creëren door optimale afvalscheiding en Cradle to Cradle-oplossingen. Zo wordt afvalkarton ingezameld wat uiteindelijk weer teruggeleverd gaat worden als nieuwe kartonnen dozen. Op deze manier wordt de kringloop gesloten en ontstaat een afvalvrij drukproces. Ingezameld vertrouwelijk papier wordt bijvoorbeeld gebruikt om nieuw papier van te maken: Van Gansewinkel Office paper. Voor dit kantoorpapier hoeft geen boom gekapt en wordt de CO2-uitstoot tijdens de productie met meer dan de helft verminderd.

 

Nis Baar, Senior Account Manager Van Gansewinkel, vertelt:“[Het is belangrijk om verder te kijken dan CO2-uitstoot alleen. We kijken ook tegen een grondstoffen probleem aan welke in de nabije toekomst alleen maar van groter belang gaat worden. Natuurlijke grondstoffen worden schaarser waardoor inkoopkosten stijgen. Door hergebruik van materialen zoals karton en papier–wat overigens zeer eenvoudig her te gebruiken is–kun je voorkomen dat meer bomen gekapt hoeven worden. We zijn dan ook zeer blij met deze samenwerking, die nog maar eens benadrukt dat Flevodruk Harlingen daadwerkelijk met duurzaamheid bezig is. Ze waren bereid om echt naar hun bedrijfsprocessen te kijken.]Ook Jos Meinen van Flevodruk Harlingen is zeer content met de nieuwe samenwerking: [grote misvatting is dat je denkt dat zaken niet realiseerbaar zijn, wanneer je met Nis Baar aan het brainstormen bent vliegen ineens de ideeën over tafel en blijkt e.e.a. eenvoudig in te passen. Duurzaam werken is niet duurder en minder moeilijk dan je denkt, en dat willen wij graag in Harlingen laten zien.]

|Doorsturen

BuienradarAgenda