Nieuws

Debattraining jeugdgemeenteraad

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Vrijdag kregen de leden van de Harlinger jeugdgemeenteraad een debattraining van Tweede Kamerlid Sander de Rouwe en trainer Wim Eilering (beiden CDA). Een korte beginnerstraining stond op het programma en dat werd vier uren intensief werken.

Na een half uurtje theorie demonstreerden de beide trainers op leuke wijze enkele praktijkvoorbeelden. Daarna werden de jeugdige raadsleden aan het werk gezet. In twee groepen moesten zij zich als voor- respectievelijk tegenstanders op een opgegeven stelling voorbereiden: argumenten verzinnen, tactiek bepalen en taken verdelen. Het debat tussen de twee groepen verliep in drie rondes. Meteen al een levendig debat waarin goed gebruik werd gemaakt van de tips van de beide trainers. Direct na het debat een nabespreking van ieders aandeel met nieuwe tips. Een tweede stelling werd door de deelnemers op de zelfde wijze behandeld, nu met iets moeilijker spelregels. Tot slot werden de beide groepen anders samengesteld en volgde een slotdebat over een nieuwe stelling. Alle leden van de jeugdgemeenteraad maakten snelle vorderingen waardoor het slotdebat van hoge kwaliteit werd. Het verschil tussen de beide groepen was maar klein. Toen een winnend team bekend moest worden gemaakt maakte slechts één luisterfout – op een belangrijk punt – het verschil. Individuele winnaar werd Sebastiaan van Leunen.

Terecht deelden de enthousiaste cursusleiders Sander de Rouwe en Wim Eilering aan het slot welverdiende complimenten uit aan alle deelnemers. De vorderingen waren duidelijke. Ongetwijfeld zal het effect van deze aantrekkelijke debattraining in de vergaderingen van de jeugdgemeenteraad merkbaar zijn. Een opvallende rol was er voor de docenten Ellen Rombout en Harma Oosting van rsg Simon Vestdijk. Zij kwamen alleen maar luisteren. Ze werden echter door de beide debattrainers snel betrokken in het beoordelen van de oefeningen. Spontaan en bijzonder leuk.

|Doorsturen

BuienradarAgenda