Nieuws

Celstraf voor diefstal onvervangbare sieraden

Door Jeroen Pietersma
LEEUWARDEN/HARLINGEN ? De 38-jarige verdachte wist niet dat de collier en de armband die hij op 12 juli uit een woning aan de Hendstehof roofde ooit eigendom waren geweest van een vrouw die in de oorlog is omgekomen in Auschwitz. ?Als je dat van tevoren weet, dan doe je dat natuurlijk niet?, zei de man maandag tegen politierechter Jolanda Lootsma.

De sieraden waren van onschatbare waarde voor de eigenaar, de zoon van de omgekomen vrouw. De sieraden zijn nooit teruggevonden. De Leeuwarder heeft ze verkocht en ze zijn zeer waarschijnlijk omgesmolten. Er was meer uit de woning gestolen, onder andere een zegelring en een gouden horloge van de vader van de bewoner.

De rechter vond dat de verdachte de slachtoffers volledig schadeloos moet stellen. Lootsma wees een schadeclaim van €12.231 toe, het bedrag dat niet door de verzekering was vergoed. De inbraak had een enorme impact op de slachtoffers. Ze walgden van de gedachte dat een wildvreemde in hun huis was geweest en aan hun spulletjes had gezeten.

De Leeuwarder was tegen de lamp gelopen toen hij probeerde geld te pinnen met een pasje van buitenschoolse opvang de Vuurtoren in Harlingen. Dat pasje had hij gestolen bij een inbraak op 8 april in het pand van de Vuurtoren, aan de Grettingalaan. Ook toen was hij niet kieskeurig geweest. Hij had onder andere een paar potjes met geld gestolen.

Met de pas had hij in totaal 800 euro gepind. Op 21 augustus had de Leeuwarder in zijn woonplaats samen met iemand anders in een boot ingebroken. De man wou niet zeggen wie zijn mededader was. Hij had een strafblad, maar hij was jarenlang uit beeld gebleven bij de politie. “Ik had werk als visserman”, zei de verdachte. In januari was hij ontslagen.

Hij is jarenlang aan heroïne verslaafd geweest. Toen hij ontslagen werd zocht hij andere manieren om zijn verslaving te bekostigen. Lootsma veroordeelde hem tot 24 weken cel. Aan de buitenschoolse opvang moet de Leeuwarder een schadevergoeding van 1148 euro betalen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda