Nieuws

Arend van Dam: ?Ik schrijf vrolijke boeken?


HARLINGEN - Een leeslamp bij kinderboekenschrijver Arend van Dam is geen lamp om bij te lezen. Nee, het is een lamp die leest. Van Dam heeft een mooi kantoortje met uitzicht op het Havenplein maar schrijven doet hij op andere plekjes. ?Ik zit vaak even bij Nooitgedagt en dan ga ik even naar het caf? van Doeksen. Ik vind het wel prettig als ik mensen om mij heen heb maar ik moet ze ook niet verstaan. Dan zet ik een muziekje op.? De schrijfsessies duren ongeveer twee uur, dan verdwijnt langzaamaan de inspiratie. ?Ik werk elke dag, zeven dagen in de week. Voor een boek met vijftig verhalen heb ik ongeveer een jaar nodig.?

Inmiddels woont Van Dam alweer vijf jaar in de havenstad. Zijn nieuwste boek ‘Wie is de Poolse Jongen?’ speelt zich af in de havenstad. Het gaat over de handelsrelatie tussen Harlingen en Gdansk. Witold en Paul maken een reis in de tijd door in schilderijen te stappen. Het Hannemahuis, de Noorderhaven, het Planetarium; de omgeving wordt zeer herkenbaar in beeld gebracht. Het spannende boek voor kinderen vanaf negen jaar is verschenen in de Zoeklicht-reeks die wordt gelezen op scholen, verkrijgbaar is in de bibliotheek maar ook via internet.

“Ik heb het boek geschreven naar aanleiding van een schilderij van Ferdinand Bol ‘De Poolse Jongen’. Polen worden nu vaak bekeken als aliëns. Voor kinderen maakt het niet uit waar een klasgenootje vandaan komt. We hebben een hele rijke geschiedenis met dit land. We hebben kunst en cultuur uitgewisseld tot aan boomstammen toe en dat komt in dit boekje naar voren.” Mogelijk vindt er binnenkort een ludieke presentatie plaats in het Hannemahuis.

Lees het complete artikel in de HC van vandaag.

|Doorsturen

BuienradarAgenda