Voetbal

Voetballer Leeuwarder Zwaluwen slaat Zeerobben-speler tegen de grond: werkstraf 80 uur

LEEUWARDEN/HARLINGEN – Tijdens de voetbalwedstrijd tussen twee lagere teams van Zeerobben en Leeuwarder Zwaluwen, op 4 februari 2023 in Harlingen, sloeg een speler van de Leeuwarders (27) een tegenstander hard in het gezicht. Dinsdag moest de voetballer zich voor de politierechter verantwoorden.

Na ongeveer een half uur spelen had de Leeuwarder de Zeerobben-speler een harde vuistslag in het gezicht gegeven. Het gebeurde bij de zijlijn bij een ingooi voor de thuisclub. De Zeerobben-speler had verklaard dat hij, terwijl hij bukte om de bal op te rapen, uit het niets harde klap op de kaak voelde. Hij viel om en voelde zich meteen dizzy en wazig. Hij moest het veld verlaten, met, naar later bleek, een gebroken kaak.

De Leeuwarder moest het veld ook verlaten, maar dan vanwege een rode kaart die de scheidsrechter voor hem in petto had. Op de zitting zei dat Leeuwarder dat hij uit zelfverdediging had gehandeld. Hij zou niet hebben meegekregen dat de ingooi voor Zeerobben was. Terwijl hij de bal oppakte, zou de Zeerobben-speler hem eerst een duw hebben gegeven en vervolgens op hem af zijn gestormd. Uit zelfverdediging had hij vervolgens een klap uitgedeeld.

De Leeuwarder was de enige die het op die manier had beleefd. Twee getuigen, beiden voetballers van Zeerobben, en de scheidsrechter hadden gezien dat de Leeuwarder uit het niets had geslagen. “Dit had niets met voetbal te maken, het leek wel boksen”, had de scheidsrechter bij de politie verklaard. De Leeuwarder werd door zijn club zes weken geschorst, hij mocht in die periode niet trainen en ook niet voetballen.

Vanuit de KNVB kwam geen sanctie. Van zelfverdediging kon geen sprake zijn, vond de officier van justitie. Zelfs al was de Leeuwarder in het nauw gedreven, dan nog was zijn reactie “buitenproportioneel”, meende de officier. Rechter Adriëtte de Jong was niet mild in haar oordeel over de actie van de speler van de Zwaluwen. Evenals de scheidsrechter - en de officier - vond ook de rechter dat het optreden van de verdachte niets met voetbal te maken had.

Advocaat Leon Klewer haalde de bekende ‘voetbal is oorlog’-uitspraak van Rinus Michels aan. De raadsman opperde dat zijn cliënt “in het heetst van de strijd had gehandeld”. Leeuwarder Zwaluwen stond met 1-0 voor en wilde koste wat kost de voorsprong behouden. “Voetbal is geen oorlog”, reageerde de rechter. “Het is een spel en dit was gewoon gericht op de persoon”, aldus De Jong. De rechter was het eens met de officier dat de tuchtrechtelijke sanctie van de club deze keer niet volstond. Voor de mishandeling van zijn tegenstander kreeg de Zwaluwen-voetballer, overeenkomstig de eis, een werkstraf van 80 uur.

|Doorsturen

BuienradarAgenda