Sport

Sven Koornstra en Wytse Broekstra succesvol op Eindhoven Qualification Meet

Sven Koornstra uit Harlingen en Wytse Broekstra uit Wijnaldum hebben meegedaan aan de Eindhoven Qualification Meet, van vorige week donderdag tot en met zondag. Voor de deelnemers aan deze zwemwedstrijden staan startbewijzen voor de Olympische en paralympische Spelen op het spel. Het is tevens het eerste kwalificatiemoment voor de Europese juniorenkampioenschappen (tot en met 18 jaar) en het vervangende European Youth Olympics Festival (EYOF, tot en met 15 jaar).

Vlnr Sven Koornstra coach Henri Koek en Wytse Broekstra. (Foto: Simon Broekstra)

Op de eerste dag heeft Sven Koornstra zijn slag geslagen in de series van de 1500m vrije slag. Met een verbetering van zijn persoonlijke besttijd met ruim 40 seconden dook de zwemmer van De Vikings dik onder de richttijd voor de vervangende EYOF in Belgrado die op 17:22,82 was vastgesteld. Daarmee was Koornstra, die parttime actief is bij het Opleidingscentrum in Drachten, de eerste zwemmer uit Noord-Nederland die op dit toernooi een kwalificatietijd wist te noteren.

Op de tweede dag van de Eindhoven Qualification Meet heeft de 16-jarige Wytse Broekstra enorm uitgehaald op de 200m schoolslag. Hij wist in de series van de 200m schoolslag zijn snelste tijd ooit te zwemmen in 2:19,55. In de jeugdfinale ging het met 2:16,60 ongelooflijk veel harder. Goed voor een limiet voor de Europese juniorenkampioenschappen en tevens een Nederlands juniorenrecord voor de zwemmer die uitkomt voor De Vikings in Harlingen en parttime meetraint met het OC zwemmen in Drachten. Deze tijd betekende ook de winst in de juniorenfinale die met dank aan een drietal Spaanse zwemmers een enorm hoog niveau kende.

Voor Sven Koornstra was het op de tweede dag maar liefst tweemaal raak. In de series wist de 15-jarige zwemmer de twee limieten voor de vervangende EYOF al te zwemmen. Op de 400m wisselslag kwam er in de series al een heel snelle 4:45,91 op de klokken. Ruim onder de richttijd die op 4:54,45 was vastgesteld, maar in de juniorenfinale ging het met 4:43,04 nog harder! Goed voor een derde plaats. Op de 200m schoolslag ging het ’s ochtends wat moeizamer maar de 2:30,23 was wel genoeg voor de limiet. Ook die ging in de schaduw van Broekstra in de juniorenfinale nog eens aan flarden; 2:27,09.

Bij de juniorenfinale op de derde dag wist Sven Koornsta alweer zijn vierde limiet te zwemmen voor de EYOF. Met 2:13,30 ging de Harlinger ruim onder de gestelde 2:15,89. Clubgenoot Wytse Broekstra was met 2:08,33 ook sneller dan ooit en heel voorzichtig begint Broekstra de EJK limiet ook op die afstand in het vizier te krijgen.

Tot slot de vierde en laatste dag. Broekstra kwam in de juniorenfinale tot een knappe 1:04,02 en een tweede plaats maar de limiet staat op 1:03,80. Sven Koornstra kon zich met 1:09,84 plaatsen voor de EYOF, maar kwam niet verder dan 1:10,29. Beide zwemmers hebben in juni bij het NK in Amersfoort nog gelegenheid om hun aantal limieten uit te breiden.

|Doorsturen

BuienradarAgenda