Sport

Okke Hel tijdens de HT 2024

Onderstaand verslag van de HT-race ontvingen wij van Sloeproeivereniging Okke Hel “de Friesche variant”.

Afgelopen vrijdag 10 mei was het weer zover, de jaarlijkse Harlingen-Terschelling roeirace. Dit jaar voor de 48e keer en onder mooie omstandigheden stonden er vijf sloepen van Okke Hel aan de start. Zoals ieder jaar waren er weer volgboten die onze sloepen begeleidden. Wij kunnen niet zonder deze volgboten en willen deze graag als eerste bedanken. De HA24 met schipper Bote, Stefan Switynk, Daniel Schaaf, Vinidi boats, HA4, Vahalis 2 en de Vliegende Dreack. Deze volgschepen zorgen dat onze supporters de race van dichtbij kunnen meemaken en wij willen jullie daarom nogmaals bedanken en op naar 2025!

Ook werd de race dit jaar voor de eerste keer live uitgezonden door omroep Fryslân en Omroep Zilt. Wij denken een groot succes de Snurk en de Danser hadden beide een camera mee aan boord zodat iedereen prachtige beelden te zien kreeg. Wij hopen dat dit volgend jaar weer zo wordt uitgezonden en hebben dan ook vast weer een sloep waar de camera op mee kan. 

Dan de race, het was laat starten dit jaar, voor de uitslapers was dit natuurlijk heerlijk maar het werd wel een lange dag op deze manier. In 2025 gaan we waarschijnlijk nog een uurtje later van start. Als eerste mochten de meiden en de debuterende stuurvrouw Nellie van de Danser van start. Om 14.00 uur klonk voor hun het startschot en met startnummer tien waren ze dan ook gelijk met een mooi tempo onderweg. Het nadeel is natuurlijk wel als je als eerste start dat je veel alleen roeit en je eigen weg moet zoeken. Maar Nellie als debutant is geslaagd voor deze opdracht. Als een van de eerste sloepen kwamen de dames aan op Terschelling met een tijd van 3 uur 40 min en 21 sec hebben de meiden een geweldige prestatie neergezet. Wat het dan uiteindelijk waard is zal op zaterdag avond blijken.

De Sterke Sietze en Okke zaten dit jaar in dezelfde startgroep en de start van de Sietze was super. Ze lagen voor de Okke maar de diesels in de Okke gaven een tandje bij en toen de mannen op stoom waren kwamen ook zij als een van de eerste sloepen aan op Terschelling. De Okke in een tijd van 3 uur 13 min en 33 sec en de Sterke Sietze in 3 uur 40 min en 45 sec. Een mooi resultaat voor beide sloepen.

De volgende sloep die mocht starten was de Kromme Dick met de jonge mannen van de vereniging. De mannen gingen er als een speer vandoor. Wat is dit team het afgelopen jaar gegroeid. Ze maken zo’n progressie door dat de andere snelle boot van de vereniging, met de oudjes, zich wel beetje zorgen maakte over wie de snelste verenigingstijd zou neerzetten. De Kromme Dick kwam naar 2 uur 56 min en 04 sec over de finish op Terschelling.

Dan was het als laatste de beurt aan de Snurk. Zij startten al jaren in de laatste startgroep wat wel inhoud dat de eerste sloepen al meer dan een uur onderweg zijn. Maar net als ieder jaar stonden er toch nog steeds supporters die ook deze sloep van Okke Hel nog luidkeels aanmoedigde bij de start. De Snurk kwam uiteindelijk over de finish in een tijd van 2 uur 53 min 02 sec. Hiermee waren zij voor dit jaar de snelste Okke Hel sloep maar de mannen van de Kromme Dick komen steeds dichterbij dus geen garanties voor 2025.

Dit jaar lag het zwaartepunt van de race in het Schuitengat. De laatste 8 km tegenstrooms is altijd een strijd maar dit jaar liep er door het springtij nog eens een beetje extra stroom. Ook de nieuwe ingang Schuitengat was dit jaar voor vele een spannend moment. De kaartjes waren nog niet helemaal geüpdatet maar er moet natuurlijk voor de stuurlieden wel iets overblijven om hun ploeg zo gunstig mogelijk naar het Schuitengat te brengen. Maar onze meester routeplanner had het bij het rechte eind en zo kwamen alle Okke Hel sloepen keurig uit bij de ingang Schuitengat. Daarna is het eigen koers naar de haven van Terschelling en als je dan er bijna bent hoor je de supporters al roepen op de pier. Dit blijft iedere keer een moment van kippenvel bij het binnenlopen van de haven. En dan nog 500 meter alles geven naar de finish.

Na de finish snel de sloepen uit en op naar de volgschepen waar voor iedere ploeg door de dames van de catering een geweldige maaltijd was neergezet. Wij willen ook jullie bedanken voor al jullie inzet, het was heerlijk.

En dan wordt het vanzelf zaterdagavond en gaan we naar de feesttent aan de haven voor de prijsuitreiking. Maar traditiegetrouw worden eerst de roeiers naar voren gehaald die een jubileum HT hebben geroeid en dat waren er best veel binnen Okke Hel dit jaar en die willen we dan ook graag even benoemen. Sterke Sietze: Renate en Doeke 10x HT; Okke: Jan en Mark 20x HT, Paul 15x HT en Dirk 10x HT; Snurk: Allard 20x HT. Allemaal van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal.

En dan begint de prijsuitreiking. Bij de heren lag het niet in de lijn der verwachting dat er sloepen waren die in de prijzen zouden vallen maar bij de dames is dat anders. Na vorig jaar, want toen werd de Danser tweede tijdens de HT 2023, en dan sta je toch iets meer gespannen in de tent. De prijs voor snelste 6-riemer ging helaas net aan de Danser voorbij want er was ook nog een herensloep met zes die iets sneller was. Misschien volgend jaar een apart klassement voor dames en heren?

Maar dan begint de voorzitter met de dames op de achtste plek Okke Hel de Danser. Wat een geweldige prestatie voor het derde jaar op rij op het podium met de dames en als enige 6-riemer in de top twintig. De eerstvolgende 6-riemer staat pas op plek 22, dames en stuurvrouw en uiteraard jullie mentaal coach Simon van harte gefeliciteerd met dit resultaat.

Bij de heren behaalde de Snurk een 22e plek, de Okke een 36e plek, de Kromme Dick een 39e plek en de Sterke Sietze een 62e plek.

Al met al was het een mooi weekend en we kijken al uit naar de HT van 2025. Maar dit kunnen wij als Okke Hel niet zonder onze supporters en sponsoren en wij willen jullie bedanken en hopen ook op jullie steun tijdens de HT 2025.

Verder willen we de andere teams uit Harlingen feliciteren met het door hun behaalde resultaat en dan in het bijzonder de heren van de Onversaagd met hun negende plek over all. Op naar de volgende wedstrijden en voor de HT tot volgend jaar.

Haal op gelijk!

|Doorsturen

Uw reactie


BuienradarAgenda