Sport

Harlinger kampioenschap sloeproeien

Afgelopen zaterdag 13 april heeft voor de veertiende keer het Harlinger kampioenschap sloep roeien plaatsgevonden. De week voorafgaande aan de wedstrijd was het voor de organisatie nog spannend welke route er geroeid zou kunnen worden, dit door de weersverwachting die iedere dag veranderde, en dan vooral de windkracht. Maar zaterdagochtend is er besloten om eerst door de haven te roeien en dan nog richting Kimstergat om zo in totaal op 15,8 km uit te komen.

Vanaf 9.00 uur werden de sloepen gekraand op de Willemshaven door KTF, die met twee kranen aanwezig waren. Het kranen verliep voorspoedig en om 11.00 uur lagen alle sloepen in het water. De roeiers konden in het Entrepotgebouw genieten van een bak koffie of thee, en na de briefing van de wedstrijdleider gingen de roeiers naar de sloepen om zich klaar te maken voor de start.

Om 12.45 uur werd het eerste startschot gegeven door wethouder H. Sijtsma en waren de sloepen onderweg. Even was er een kleine break tijdens de start om de veerboot van Doeksen te laten vertrekken maar dit werd door de Havendienst Harlingen in goeden banen geleid. Om 13.17 uur waren alle 71 sloepen op weg voor hun 15,8 km. Het eerste deel van de route ging richting de Industriehaven, waar een keer boei lag, daarna werd er koers gezet naar de havenmond. Van daaruit was het richting de keerboei bij Roptasyl, wat mooi was aan deze route is dat er veel publiek langs de kant stond en de sloepen onder veel applaus werden aangemoedigd.

Ook tijdens de finish was er veel publiek om de roeiers te onthalen. Ook was dit jaar de race voor het eerst op een scherm bij het Entrepotgebouw te volgen. Dit is goed bevallen en gaat de organisatie volgend jaar zeker weer doen. Maar dan begint voor de roeiers het lange wachten maar onder het genot van een drankje en de muzikale klanken van Dirk en Dirk was het toch snel 18.00 uur en begon de prijsuitreiking.

Even kleine uitleg: er wordt geroeid in verschillende klasses. De indeling van de klasses is naar de prestaties van het jaar ervoor. De 2e klasse is de laagste klasse en de hoofklasse de hoogste. Dan is er ook nog een vrije klasse, die is voor sloepen die over hele jaar te weinig wedstrijden roeien. En er wordt uiteraard een algemeen klassement opgemaakt zodat de beide wisselbekers kunnen worden uitgereikt. De bekers zijn vernoemd naar twee mannen die veel voor de roeisport in Harlingen hebben betekend de Herenbokaal naar Vic Berends. En de dames bokaal naar Frans Breek.

De prijzen in het algemeen klassement waren dit jaar als volgt:

Heren algemeen: 1. Benwyvis Terschelling, 2. Grutte Bear Joure, 3. Stielen Bear Joure.

Dames algemeen: 1. Pulp Fiction Makkum, 2. Iwan Franko Sneek, 3. Danser Harlingen.

Hieronder nog de vermelding van de Harlinger sloepen in algemeen klassement: Heren: 11. Onversaagd, 14. Visioen, 26. Snurk, 28. Kromme Dick, 29. Okke, 36. Sterke Sietse, 55. Tobbe. Dames: 3. Danser, 9. Bartix, 19. Sir Lancelot Skynner, 23. Onvervaard, 26. Vuurzee.

 

Nadat alle prijzen waren uitgereikt ging het feest nog even door, en nadat om 22.00 uur de laatste roeiers huiswaarts waren gekeerd kon de organisatie van het HKS terugkijken op een geslaagde editie van het Harlinger kampioenschap sloeproeien. Maar dit is uiteraard niet mogelijk zonder de inzet van alle vrijwilligers; de mensen bij de kraan, de klokkers, het barpersoneel, op-/afbouwers, begeleiding schepen, KNRM, Havendienst Harlingen maar ook de sponsors WR-Unit, KTF kranen, Visser afval, BSD, Damen Shiprepair, FOOX en BijRinus. Langs deze weg nogmaals bedankt voor jullie hulp en steun. 

De organisatie hoopt iedereen volgend jaar op 12 april 2025 te kunnen verwelkomen op het 15e Harlinger Kampioenschap sloeproeien, zij hebben er nu al weer zin in.

|Doorsturen

BuienradarAgenda