Sport

Damclub Excelsior

Met vijf aanwezige leden werd er “gesneldamd”: vijf rondes met één rustronde. Tijd is bij deze tak van sport de grootste tegenstander: één foute zet betekent al snel het einde van de partij. 

De tijd kan ook oneigenlijk gebruikt worden, daarbij ter illustratie het volgende voorbeeld: stel een speler heeft alleen nog één dam en daarbij nog 3 minuten op de klok, terwijl zijn tegenstander nog twee dammen heeft en 30 seconden op de klok. Damtechnisch is het dan remise, maar als de speler met de resterende 3 minuten door zou willen spelen zou dat toch nog winst kunnen opleveren omdat het doen van zetten en de klok indrukken tijd kost. Als een speler meent het slachtoffer van zo’n situatie te worden wordt de klok stilgezet en de “scheidsrechter” ontboden. 

 

Het verleden leert ons dat de allerbeste spelers alle varianten van dammen uitstekend beheersen. Toch waren en zijn er sterke spelers die in de lange partijen met 90 min denktijd uitstekend presteren maar bij sneldammen in de “goot” eindigen. Zeker in beperkt gezelschap is de uitslag bij vormen van sneldammen nauwelijks nog voorspelbaar getuige de volgende uitslag waarbij maximaal 8 punten (4 maal winst) behaald konden worden.

 

Klaas Rodenburg  7 punten 

Elle van Keimpema          6 punten

Jan Stelwagen      5 punten

Klaas van Keimpema        2 punten

Marco Bekema    0 punten. 

 

Klaas R was onbetwist de beste, al had hij alle beschikbare tijd nodig. Ook Elle excelleerde. Hij won van Jan zonder dat er sprake was van blunders. Na drie gespeelde partijen had Elle al 6 punten en in zijn laatste partij tegen Klaas R leken zijn winstkansen groot met kans op de maximale score tot hij een blunder maakte in de allerlaatste fase en alsnog verloor. 

Klaas van K speelt meestal rond het gemiddelde, maar was deze avond totaal niet bij de les. Pas in zijn laatste partij scoorde hij zijn 2 punten. 

Ook Marco was niet in vorm. Hij had veel tijd nodig om dreigingen in het middenspel te pareren waarna hij in de slotfase met te weinig tijd goede voortzettingen miste. 

 

Volgende week dinsdag is het Sinterklaasavond: we gaan dan weer sneldammen ongeacht het aantal aanwezige leden, met wat lekkers erbij. Alleen bij minder dan 4 spelers vervalt een speelavond.

|Doorsturen

BuienradarAgenda