Nieuws

Zo’n stukje van Marten Blom: Zonneschijn

Zonneschijn

Zo nu en dan vraag ik mijn gezin of ze een titel of onderwerp kunnen aanleveren voor het stukje van de week. Zonneschijn, dus. En omdat we ‘The Hitchiker’s Guide to the Galaxy’ zaten te kijken: wat er met Harlingen zou kunnen gebeuren in de komende jaren.

Scenario 1:

Met zo’n stijgende zeespiegel en de altijd maar toenemende zonneschijn, is er natuurlijk altijd een kans dat in 2074 alleen het dak van ’t Havenmantsje, de hijskraan en de vuurtoren nog boven de zee uitsteken. Maar dan wordt dit stukje wel erg kort.

In de film, The Hitchiker’s Guide to the Galaxy, waarover ik eerder al begon, worden alle mensen met schijnbaar nutteloze beroepen vooruit gestuurd om een nieuwe planeet te koloniseren. ‘Wij komen daarna achter jullie aan’, zeggen de mensen die wél een nuttig beroep uitoefenen. Natuurlijk liegen de slimmerds met nuttige beroepen en blijven zij gewoon thuis. Een tot dan toe onbekend virus, dat zich via telefoons verspreidt, roeit vervolgens alle achterblijvers uit. Dit kon alleen gebeuren doordat alle telefoonhygiënistes aan boord van het kolonisatieschip zaten.

Als u dit allemaal wel heel fantastisch vindt; zet de TV eens aan en u zult zien dat een vergelijkbaar iets bij ons ook al aan de gang is.

Scenario 2:

Als we in dit tempo plannen blijven maken om immigranten ‘terug naar huis’ te sturen, hebben we straks geen mensen meer om ons te helpen met het afvegen van ons eigen achterwerk en dat mag er dan niet meteen toe leiden dat we allemaal uitgeroeid worden; een heel vervelend gevolg van wat we nu besluiten is het wel.

Maar ik hoorde onlangs zeggen dat de zon weer gaat schijnen, dus dan wordt het wellicht toch Scenario 1: Harlingen onder water. Maar omdat ik altijd sympathie blijf hebben voor de eigenwijsheid van Harlingen: zolang er een plaats in de buurt is zoals Franeker, dat zich ervoor leent om steen voor steen te worden afgebroken en vervolgens weer opgebouwd om als dijkverhoging van Harlingen te dienen, is er geen vuiltje aan de lucht.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda