Nieuws

Zo’n stukje van Marten Blom: Goochelen met Glyfosaat

Goochelen met Glyfosaat

Glyfosaat, wat was dat ook alweer? Eigenlijk is het spul waarmee wij ongewenste insecten en onkruid te lijf gaan, al jaren in het nieuws. Al zou het alleen maar door de vooraanstaande neuroloog Bas Bloem zijn, die al jaren in de spreekwoordelijke woestijn staat te schreeuwen. Om specifieker te zijn: hij drong van 2020 tot 2022 aan op een conferentie met leden van de EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid). Ik zal proberen dit stukje net zo kort en duidelijk te maken als altijd. Het komt erop neer dat die conferentie er kwam. Deze neuroloog kreeg zijn kans om te vragen waarom het bestrijdingsmiddel glyfosaat niet getest werd op het krijgen van Parkinson.

Jee, goed van je dat je daarmee komt, zei iedereen. Wat ik ervan begreep, dit komt uit een artikel van de Groene Amsterdammer van 25 september 2023, is dat iedereen ja en amen zei, en vervolgens: niks meer. De EFSA bracht niets naar buiten, niks op de website, niets in het nieuws. Toen ernaar gevraagd werd, zei men dat het om een informeel, oriënterend gesprek ging, niks conferentie. En als je nu op de website van EFSA kijkt, staat er: “Glyphosat is unlikely to pose a carcinogenic hazard to humans.” Unlikely? Dus een EFSA doet vragen over een zeer waarschijnlijk Parkinson-veroorzakend product af met: ‘Het is onwaarschijnlijk dat glyfosaat kanker veroorzaakt bij mensen.’ Kanker? Daar hadden we het toch helemaal niet over? Het is al raar dat de EFSA een conferentie van twee dagen, met 49 internationale experts aanwezig, probeert weg te moffelen. Nog vreemder is het dat demissionair minister van landbouw Adema nu geen stem wil uitbrengen bij diezelfde EFSA over deze zaak. Ondanks herhaalde verzoeken uit de Kamer om tegen glyfosaat te stemmen.

Ik heb hier de link naar de antwoordbrief van Adema op kamervragen over o.a. glyfosaat.  https://open.overheid.nl/documenten/262311e9-7232-42c0-a5b2-a000bfd4c4e0/file

En het artikel over de (volgens de EFSA) nooit plaatsgevonden conferentie over glyfosaat en Parkinson: https://www.groene.nl/artikel/de-gezondheidsrisico-s-van-glyfosaat

Mijn indruk van dit hele verhaal is dat er een krachtige lobby voor glyfosaat is, die telkens voor vertraging zorgt. Uitstel en vertraging moeten weer leiden tot een grote verdwijntruc. Maar aan de hoeveelheid aandacht in de media voor glyfosaat te zien, gaat dit niet over. Te veel mensen hebben tegenwoordig een te jonge parkinsonpatiënt in hun familie- of vriendenkring. Daar is niks normaals aan. O ja, de Groene Amsterdammer heeft de notulen van die nooit plaatsgevonden conferentie in bezit. Dus dat konijn blijft alvast steken in de grote goochelhoed van de EFSA. Die is te dik, die krijg je nooit weg.

|Doorsturen

BuienradarAgenda