Nieuws

Zebrapad voor station krijgt ledverlichting in straat

HARLINGEN - Het zebrapad voor Station Harlingen - vooral in het donker slecht zichtbaar voor automobilisten - wordt voorzien van ledverlichting. Het gaat om lampjes verzonken in de straat die het zebrapad in het donker markeren.

De onoverzichtelijke zebra bij het station. (Beeld: Google Maps)

Antoinette Berkouwer van GroenLinks vroeg vanavond in de raadszaal om de zebralampjes, om de veiligheid van zebra’s te verbeteren. “Een heel mooi initiatief van GroenLinks”, zei wethouder Hendrik Sijtsma. De gemeente was al op de hoogte van het verzoek van GroenLinks en heeft ondertussen al onderzoek gedaan.

De zebralampjes zijn al in meerdere Nederlandse gemeenten in gebruik. Volgens Sijtsma kan er tot veertig ton overheen rijden. De gemeente begint met de zebra voor het station, omdat deze zo onoverzichtelijk is. “Ik zeg toe dat de lampjes besteld worden en voor de kerst branden”, zei wethouder Sijtsma. Mogelijk volgen er later meer zebra’s. 

Extra zebra?

Door veel en snelrijdend verkeer hebben fietsers en voetgangers moeite met oversteken van de Achlumerdijk, naast de rotonde bij zwembad ’t Derde Haad. Sietse Zoodsma (CDA) vroeg of daar een zebrapad aangelegd kan worden (mogelijk met ledlampjes).

Wethouder Sijtsma zei dat de gemeente daar wel een zebrapad wil hebben, maar er moet eerst onderzocht worden of er belemmeringen zijn. De aanleg van het zebrapad zal daarom niet worden meegenomen in de herinrichting van de Kimswerderweg waar momenteel aan gewerkt wordt.

 

Komt hier een zebrapad? (Beeld: Google Maps)

|Doorsturen

BuienradarAgenda