Nieuws

Zaken om rekening mee te houden bij het overstappen van zorgverzekeraar

Naarmate het einde van het jaar dichterbij komt, merken we op dat steeds meer verzekeringsmaatschappijen hun nieuwe premies voor het volgende jaar bekendmaken. Dit zorgt er dan ook direct voor dat veel Nederlanders kritisch kijken naar hun zorgverzekering. Althans, dat is wat de meesten denken. Het is namelijk belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar alle randvoorwaarden die een verzekeraar stelt in de polis. Het is heel goed mogelijk dat jouw huidige verzekeraar beslist om bepaalde dekkingen, die momenteel nog inbegrepen zijn bij de basisverzekering, toch besluit over te hevelen naar een aanvullende verzekering. Dit geldt natuurlijk niet voor het verplichte basispakket waaraan iedere verzekeraar zich minimaal moet houden. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, hebben we een aantal tips voor je.

Vergelijk de premies

Wil jij graag je zorgverzekering 2024 vergelijken, dan is de kans vrij groot dat je dit in eerste instantie doet op basis van de premie die je betaalt bij je huidige verzekeraar en welke je zult gaan betalen bij een eventuele overstap. Toch is het niet verstandig om alleen op basis van de premie je keuze te maken, maar ook te kijken naar alle randzaken die een verzekeraar je wel of juist niet biedt. Zo kan het zijn dat je in je huidige pakket twee extra behandelingen fysio hebt, boven op het basispakket. Stel dat deze twee behandelingen wegvallen en je hiervoor een aanvullende verzekering moet afsluiten, is je verzekeraar dan nog steeds wel de voordeligste voor jou? Kijk daarom dus ook goed naar hetgeen wat je krijgt voor je geld.

Welke zorg is voor jou belangrijk?

Veel zorgverzekeraars leggen de nadruk op specifieke doelgroepen. Als je bijvoorbeeld regelmatig sport, kan het interessant zijn om te overwegen of je bij een zorgverzekeraar terecht kunt die extra behandelingen, zoals fysiotherapie, in hun basispakket aanbiedt zonder dat je hiervoor extra premie hoeft te betalen. Aangezien fysiotherapiebehandelingen al snel tussen de 50 en 70 euro per sessie kunnen kosten, kan het financieel voordelig zijn om maandelijks enkele euro’s extra te betalen zodat deze behandelingen zijn inbegrepen. Als je daarentegen kiest voor een andere verzekeraar die dit niet aanbiedt, kan het zijn dat je uiteindelijk zelfs duurder uit bent.

Wat doe je met het eigen risico?

Iedere inwoner van Nederland die 18 jaar of ouder is, is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten, waarbij een verplicht eigen risico van 385 euro hoort. Vooral als je momenteel in goede gezondheid verkeert en niet veel medicijnen gebruikt, kan het verstandig zijn om je eigen risico met enkele honderden euro's te verhogen. Door dit te doen, kun je bij sommige verzekeraars profiteren van een lagere maandelijkse premie, hoewel het eigen risico dan wel hoger wordt. Je kunt het eigen risico verhogen tot maximaal 500 euro, waardoor het totale eigen risico uitkomt op 885 euro. Dit kan doorgaans leiden tot een maandelijkse besparing van tussen de 15 en 20 euro op je premie. Zeker iets om over na te denken dus als je het ons vraagt!

|Doorsturen

BuienradarAgenda