Nieuws

Witte Swaen bij Omroep Max

Omroep Max vertoont de komende weken in het programma Noord Zuid Oost West de tv-serie over de Witte Swaen, de replica van het expeditieschip van Willem Barentsz. De zesdelige serie is eerder uitgezonden door Omrop Fryslân. Vanaf dinsdag 13 februari is er wekelijks een aflevering te zien om 18.20 uur op NPO2.

Al sinds 2010 is er op de Barentszwerf in Harlingen door vrijwilligers gewerkt aan de bouw van het expeditieschip van Willem Barentsz. In 2018 is het schip te water gelaten en gedoopt door Prinses Margriet. Het kreeg de naam Witte Swaen. In september 2023 is er voor het eerste een proefvaart onder zeil gemaakt en kon de bemanning voor het eerste ervaren hoe het is om met het schip te zeilen.

Het laatste deel van de serie doet verslag van deze spannende en enerverende gebeurtenis. De manier waarop het schip gebouwd is, is uniek omdat de bouwwijze die in de 16e eeuw gebruikelijk was voor het eerst na drie eeuwen weer is toegepast. Dat gebeurde namelijk nog niet bij eerdere replica’s zoals de Batavia en het VOC-schip Amsterdam. Het schip is geheel door vrijwilligers gebouwd. Bovendien is het de bedoeling om in de toekomst echt de reis van Willem Barentsz naar Nova Zembla te herhalen én als het even kan de Noordoost Passage verder te verkennen.

Het programma Noord Zuid Oost West is een etalage voor het beste van de regionale omroepen met de mooiste documentaires, achtergrondprogramma's en persoonlijke verhalen. De serie is gemaakt door videomaker Bernard Kramer.

|Doorsturen

BuienradarAgenda