Nieuws

Vestdijk-leerlingen presenteren meesterproef bij Wetsus

Hasse Halbesma en Bram Fröhlich, technasiumleerlingen 6 vwo aan rsg Simon Vestdijk, hebben meegedaan aan de Stockholm Dutch Junior Water Prize. Dit is een werkstukkenwedstrijd waarbij leeringen op zoek gaan naar het beste idee op het gebied van waterinnovatie.

Naast de twee leerlingen van rsg Simon Vestdijk doen vijf teams uit Nederland mee. Het winnende team mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Stockholm. De twee Simon Vestdijk-leerlingen hadden hun meesterproef gedaan voor O&O (Onderzoek & Ontwerpen) met als thema: Wittere wolken. Het principe is gericht op het gebruik van Marine Cloud Brightening (MCB). MCB houdt in dat zoutkorrels (aerosolen) in de atmosfeer worden verspreid om helderere wolken te vormen, die zonlicht reflecteren terug de ruimte in en zo de opwarming van de aarde verminderen.

Het idee van Hasse en Bram was om grote platforms in de Zuid-Atlantische Oceaan te plaatsen en van daar uit de aerosolen kilometers hoog in de lucht te verspreiden. Een erg ambitieus plan, want MCB heeft ook negatieve neveneffecten, zoals het veranderen van wolkenpatronen die weer onvoorspelbare effecten kunnen hebben op neerslagpatronen en regionale klimaten. Hasse en Bram hebben hun idee gepresenteerd bij Wetsus, het centrum voor watertechnologie in Leeuwarden. Helaas is het niet het winnende idee geworden, maar om bij de 6 beste teams van Nederland te horen is een geweldige opsteker!

|Doorsturen

BuienradarAgenda