Nieuws

Verslagenheid en verdriet in Nieuw Zuid na inbraak en vernielingen

Bij een inbraak in Nieuw Zuid enkele dagen geleden is nauwelijks iets gestolen, maar de schade is groot. Er zijn meerdere deuren ingetrapt en ruimten overhoopgehaald. En het is vooral een klap in het gezicht van de vele vrijwilligers die Nieuw Zuid hebben opgebouwd. Heeft u iets gezien of gehoord of heeft u camerabeelden met een verdacht persoon - neem dan contact op met de politie: 0900-8844. Dat kan ook anoniem: 0800-7000.

De dag begon woensdag zo goed: er was bekendgemaakt dat de provincie Fryslân subsidie had toegekend voor een keuken en een lift in Nieuw Zuid. Maar het goede nieuws werd al snel overschaduwd door de inbraak. “Er is heel veel vernield en overhoop gehaald”, zegt wethouder Erik de Groot. “Dit is zo triest. Nieuw Zuid is een belangrijke plek voor heel veel mensen in Harlingen, ook kwetsbare mensen, die nu een stukje veiligheid missen.”

De inbraak was in de nacht van dinsdag op woensdag of mogelijk dinsdag laat op de avond. De dader of daders hebben een klein raam ingegooid of ingeslagen met een baksteen, en zijn daardoor naar binnen gegaan. Er is een spoor van ingetrapte deuren, ook bij de kantoorruimtes op een bovenverdieping. Er is wat kleingeld gestolen en ook een pinpas. Met deze pas zijn woensdagmorgen rond 5 uur online enkele bestellingen gedaan; waarschijnlijk een goed aanknopingspunt voor de politie. De technische recherche heeft onderzoek gedaan in Nieuw Zuid.

In het gebouw aan de Pr. Irenestraat hing na de inbraak een gevoel van verslagenheid en verdriet, vertelt Gerrie Hoeksma, facilitair coördinator. “Dit is óns gebouw. Veel bezoekers kwamen na de inbraak een kijkje nemen. Ze zijn erg trots op dit gebouw en wat ze hier doen, en dat is wel aangetast.” Waarom is misschien wel de grootste vraag die iedereen bezighoudt. Want Nieuw Zuid - een plek waar mensen ziel en zaligheid insteken - is wel de laatste plek waar je een inbraak zou verwachten.

|Doorsturen

BuienradarAgenda