Nieuws

Topstuk Frans Hals naar Harlingen

HARLINGEN - Twaalf topstukken uit het Rijksmuseum gaan deze zomer op vakantie, elk naar een andere provincie. In Gemeentemuseum het Hannemahuis logeert vanaf 1 juli een Frans Hals: het dubbelportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laan.

Het dubbelportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laan, door Frans Hals (1622), dat vanaf 1 juli in het Hannemahuis te Harlingen hangt. (Foto Rijksmuseum)

Het schilderij uit 1622 dat Frans Hals maakte van het vrolijke duo - een blije Isaac en een schalks kijkende Beatrix - is in de eregalerij van het Rijksmuseum door miljoenen mensen bekeken. Als ook maar een deel van hiervoor deze zomer naar het Hannemahuis in Harlingen komt, is directeur Hugo ter Avest dik tevreden.

Het Hannemahuis is een van de deelnemende musea in Stichting M5 waarin oorspronkelijk vijf maar inmiddels zes musea samenwerken. M6 werkt al langer samen met het Rijksmuseum: sinds 2018 ontvangen deze vijf musea elk jaar steeds veertig werken uit het Rijksmuseum. Elk museum vult dat aan met eigen werken, zodat er telkens een andere tentoonstelling ontstaat.

Het vierjarenproject had steeds een thema gebaseerd op de vier elementen: na Lage LandenKoele Wateren en Hoge Luchtenreist dit jaar Hete Vuren tussen Zutphen, Harlingen, Hoorn, Bergen op Zoom en Gouda. De expositie doet ook Venlo aan, want in 2021 werd de stichting uitgebreid met het Limburgs Museum.

M6 heeft afgelopen jaar zes andere musea uitgenodigd deel te nemen aan Match M12: in elke provincie ontvang een museum een topstuk uit het Rijksmuseum en combineert dat met een topstuk uit de eigen collectie. Thema is dit jaar intimiteit. Het dubbelportret door Frans Hals uit het Rijksmuseum wordt in het in het Harlinger Gemeentemuseum het Hannemahuis gecombineerd met een topstuk uit de eigen collectie van het Hannemahuis: de verguld zilveren huwelijksbokaal van het Harlinger echtpaar Dirck Sickes en Pytje Jacobs Braam, in 1691 gemaakt door de Harlinger zilversmid Willem Anskes Zeestra. Het dubbelportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laan, geschilderd door Frans Hals, zal deze zomer met groot onthaal in Harlingen worden ontvangen.

Op de site www.schattenuithetrijks.nl zijn alle koppels te vinden en is ook te zien hoe groot de afstanden zijn tussen de musea, voor wie ze allemaal zou willen bezoeken. Bovendien is hier meer informatie te vinden over de expositie Hete Vuren die vanaf september Harlingen aandoet.

Elk tweespan is te zien vanaf het weekend 1 en 2 juli 2023 tot en met 3 september 2023. Meer info op www.schattenuithetrijks.nl.

De verguld zilveren huwelijksbokaal van Dirck Sickes en Pytje Jacobs Braam, door Willem Anskes Zeestra (1691). (Foto: Gemeentemuseum het Hannemahuis)

|Doorsturen

BuienradarAgenda