Nieuws

Tentoonstelling Hannemahuis: ‘Match 1 op 1 met het Rijksmuseum’

In Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen is van 1 juli tot en met 3 september de expositie ‘Match 1 op 1 met het Rijksmuseum’ te zien. Het Hannemahuis ontvangt van het Rijksmuseum het prachtige huwelijksportret dat Frans Hals in 1622 schilderde en combineert dit met een fraaie bokaal gemaakt voor het huwelijk van twee Harlingers.

Huwelijksportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laen, geschilderd door Frans Hals 1622, collectie Rijksmuseum Amsterdam.

Wat maakt Match zo bijzonder? Er zijn twaalf absolute toppers uit het Rijksmuseum te zien van het niveau Eregalerij. Twaalf musea in twaalf provincies tonen tegelijkertijd in de periode 1 juli tot en met 3 september een topstuk van het Rijksmuseum en combineren dat met een topstuk uit de eigen collectie van het museum tot een perfecte match.

Intimiteit is het verbindende thema. Ze raken bij het publiek een gevoelige snaar, want het zijn stuk voor stuk intieme portretten van kinderen, volwassenen, gezelschappen of bijzondere vogels; soms in zichzelf gekeerd, soms op elkaar betrokken. Bezoekers kunnen in stilte en privacy genieten van de perfecte match. Match is een project georganiseerd door de Stichting M6 in samenwerking met het Rijksmuseum.

Het bijzondere schilderij van Frans Hals hangt normaalgesproken in de Eregalerij van het Rijksmuseum, samen met onder meer de Nachtwacht van Rembrandt.

De Haarlemmer koopman Isaac Massa en zijn kersverse vrouw Beatrix van der Laen zitten lachend en ontspannen in een landschap vol verborgen huwelijkssymboliek. De manier waarop Frans Hals dit echtpaar afbeeldde, is om diverse redenen bijzonder. Allereerst is het een dubbelportret ofwel een portret waarop twee figuren staan afgebeeld. De meeste portretten uit de zeventiende eeuw tonen maar één persoon. In het oeuvre van Frans Hals is een dubbelportret zelfs uniek. Dit schilderij is een huwelijksportret. Wij vinden het tegenwoordig vanzelfsprekend dat twee mensen dicht bij elkaar zitten en lachend zijn afgebeeld. Immers zo zouden wij nu ook een huwelijksfoto maken. In de portretkunst van de zeventiende eeuw is dit echter een zeldzaamheid.

Het wordt in het Hannemahuis in een intieme inrichting en verlichting gecombineerd met een ander topstuk, de verguld zilveren huwelijksbokaal die in 1691 werd gemaakt voor het Harlinger paar Dirk Sickes en Pijtje Jacobs Braam. Deze bokaal bevat, net als het schilderij van Frans Hals, allerlei symbolen van echt en trouw.

In de tentoonstelling legt zilversmid Daan Brouwer uit hoe onvoorstelbaar knap de Harlinger zilversmid Willem Anskes Zeestra de bokaal vervaardigde. Ook worden nauwkeurige replica’s van de zeventiende-eeuwse kostuums van Isaac Massa en Beatrix van der Laen getoond. Deze zijn speciaal voor deze expositie vervaardigd door Robes and Cloaks. Isaac Massa kleedde zich volgens de laatste mode, en Beatrix had een kostbaar kledingstuk aan, dat alleen voorbehouden was aan rijke getrouwde vrouwen. Dergelijke kostuums waren en zijn zeer arbeidsintensief om te maken.

Een luxe catalogus voor de prijs van € 12,50 is in het museum verkrijgbaar. Een audiotour biedt een inkijkje in andere intieme onderdelen van de collectie van het Hannemahuis.

Activiteiten

In en rond het Hannemahuis bruist het van de activiteiten. De theatrale opening vindt plaats in het openingsweekend van 1 en 2 juli 2023. Op zaterdag 1 juli klinkt er vanaf 11.oo uur muziek uit verschillende instrumenten. Isaac Massa en Beatrix van der Laen zijn op die dag live aanwezig en pronken in hun prachtige en kostbare kostuums.

Zowel op zaterdag als zondag 1 en 2 juli bepalen tientallen figuren in zeventiende-eeuwse kleding het straatbeeld in de Harlinger binnenstad. Zij slaan aan de Fabrieksstraat hun kampement op en paraderen door de binnenstad. In de Voorstraat, ter hoogte van museum het Hannemahuis (Voorstraat 56), zitten figuren uit de zeventiende eeuw te eten, het publiek mag een vorkje mee prikken. Daar zijn verschillende beroepen en ambachten uit de zeventiende eeuw te zien.

Zeventiende-eeuws kinderspel

Tot en met 3 september kunnen kinderen in de museumtuin een zeventiende-eeuws kinderspel uitproberen. In het museum kunnen zij kanten kragen knippen, zich met speciale hoofddeksels uitdossen als Isaac of Beatrix en hun portret in een schilderijlijst fotografisch laten vastleggen. In de educatieve ruimte in het Hannemahuis is van 1 juli tot 3 september een overzicht van door Frans Hals geïnspireerd werken van 4 havoleerlingen van rsg Simon Vestdijk.

Stadsgidsen

Het Harlinger stadsgidsenteam verzorgt in het openingsweekend 1 en 2 juli drie verschillende thematische rondleidingen door de stad. Zie pagina X.

Handel op Archangelsk

Een bezoek aan de Witte Swaen, het prachtige schip van Willem Barentsz, is op zich al een belevenis. In het gebouw van de Willem Barentszwerf in de Nieuwe Willemshaven is een tentoonstelling te zien over de houthandel op het Russische Archangelsk, waar Isaac Massa, de man op het dubbelportret van Frans Hals onder meer actief was. Geopend vanaf 1 juli tot en met 3 september, zaterdag 12.00 tot 16.00 en zondag 13.00 tot 16.00 uur.

Intieme foto’s

De Bibliotheek (Voorstraat 54) toont een serie van twaalf foto’s van Fotoclub Kimswerd. De leden van de club haken op het thema van Match in en geven hun eigen interpretatie aan het begrip ‘intimiteit’ (zondags gesloten).

Kunstcollectief Harlingen

Iedere inwoner van Harlingen en/of bezoeker van het Hannemahuis kan zich vóór 31 juli aanmelden om een tweedimensionaal kunstwerk te maken, geïnspireerd op het huwelijksportret door Frans Hals en/of de huwelijksbokaal van het Hannemahuis. Het te maken kunstwerk kent geen beperkingen in het gebruik van materiaal of technieken; de verrassing is het succes.

De kunstwerken kunnen op 12 en 13 augustus worden ingeleverd bij het Kunstcollectief. Een jury van drie personen, waaronder de directeur van het Hannemahuis, beoordeelt de kunstwerken. De selectie zal na 15 augustus worden geëxposeerd. Op de website van het Kunstcollectief zullen de foto’s van de ingeleverde werken worden getoond.

Tijdens de tentoonstelling Match in het Hannemahuis, zijn in juli en augustus in het weekend en af en toe door de week kunstenaars aan het werk in de museumtuin van het Hannemahuis. Voor meer informatie: www.kunstcollectiefharlingen.nl.

Eten en drinken uit de gouden eeuw

Wie tussen 1 juli en 3 september een maaltijd of een drankje wil, geïnspireerd op de zeventiende eeuw, kan terecht bij vijf locaties in Harlingen: Hotel-restaurant het Heerenlogement/The Swan (Franekereind 23); Eetcafé Nooitgedagt (Grote Bredeplaats 35); Restaurant ’t Havenmantsje (Havenplein 1); Hotel-restaurant Anna Casparii (Noorderhaven 71); Levels (Grote Bredeplaats 24).

Bierbrouwerij het Brouwdok (Nieuwe Willemshaven 60) brouwt speciaal voor dit project een bijzonder bier.

Winkeletalages

Het centrum van Harlingen is tijdens de duur van de tentoonstelling een bezoek waard. Winkeletalages zijn ingericht met speelse details uit het schilderij van Frans Hals die verband houden met het winkelaanbod.

Voor meer informatie: www.hannemahuis.nl en www.schattenuithetrijks.nl

De mensen uit de 17e eeuw zullen op 1 en 2 juli aan de Fabrieksstraat in Harlingen een kampement opslaan en demonstraties geven van het leven in de zeventiende eeuw.

Verguld zilveren huwelijksbeker van Dirk Sickes en Pytje Jacobs Braam, gemaakt door Willem Anskes Zeestra 1691, collectie Gemeentemuseum het Hannemahuis, bruikleen Ottema-Kingma Stchting.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda