Nieuws

Spoorbrug kapot: Harlingen gesloten voor bootjes via Bolswardervaart

HARLINGEN - De Elfstedenroute voor bootjes ligt plat. Het is niet mogelijk Harlingen in te varen via de Bolswardervaart (met een wat hoger bootje): de spoorbrug over de Zuidergracht is al enige tijd gesloten en dat blijft voorlopig zo. Er is mogelijk sprake van een verzakking waardoor de brug niet goed kan openen en sluiten.

De Spoorbrug gezien vanaf de Trambrug (Spoorstraat). Op de achtergrond de Balklandbrug. (Foto: Google Maps)

“Het spoor ligt wel goed, dus treinen kunnen voorlopig gewoon blijven rijden”, zegt Arend Klapwijk, inspecteur bij ProRail. “De brug is alleen niet meer bediend de afgelopen drie weken. Wel is er continue monitoring en hebben we trillingen geregistreerd. Afgelopen dinsdag op woensdagnacht zijn we ter plaatste geweest om te meten of we veranderingen zagen. Die metingen worden nu geanalyseerd door een ingenieursbureau en zij geven ons dan een advies en mogelijk herstelplan.”

Wat de reden is voor de storing, kan Klapwijk zelf nog niet zeggen. “Er is een vermoeden van verzakking of vervorming. Dat kan ook door de warmte zijn gebeurd, dus we kijken ook wat er de komende dagen gaat gebeuren tijdens het warme weer. Het kan ook loos alarm zijn. Maar omdat we nog in de monitoringsfase zitten, gaan we de brug nog niet volledig bedienen. Dus dat betekent dat de brug voorlopig nog niet opengaat”, aldus Klapwijk.

Dit betekent dat wat hogere boten onder de brug door kunnen varen, aangezien deze een beperkte doorvaarthoogte heeft. Wanneer de uitkomst van de metingen bekend is, wordt duidelijk hoe en wanneer de brug weer open kan.

NASCHRIFT REDACTIE: eerder werd in dit artikel een doorvaarhoogte van ongeveer 50 centimeter genoemd, gebaseerd op informatie van ProRail. Dirk Klinkenberg, schipper bij KNRM, kwam op Facebook met een correctie: Doorvaarthoogte is 1,40m bij streefpeil.

|Doorsturen

BuienradarAgenda