Nieuws

Somar Jilo van rsg Simon Vestdijk wint Arts eXpression 2023

Leerlingen van osg Piter Jelles, rsg Simon Vestdijk en De Jutter hebben dinsdag hun kunstwerken met het thema ‘Taboe’ aan een vakjury gepresenteerd. De jury koos het kunstwerk van Somar Jilo (rsg Simon Vestdijk Harlingen), ‘Zonder Titel’, als winnende werk. Marta Callens (Stedelijk Gymnasium, osg Piter Jelles) was winnaar in de bovenbouw. De kunstwerken zijn te zien in een expositie in Leeuwarden.

Somar maakte een potloodtekening op A4, met een zeer sterke uitstraling en een belangrijke diepere boodschap. De jury zei daarover: “Somar snijdt met het kunstwerk dat hij heeft gemaakt niet alleen het bovenliggende ‘Taboe’ aan van het slapen met een teddybeer als je volwassen bent, maar geeft ons door zijn werk en zijn verhaal erover ook mee dat wij als samenleving een taboe zelf creëren door de normen en waarden die wij hanteren of opleggen. Deze dubbele laag en de manier waarop met een simpel 2B potlood een prachtig kunstwerk is gemaakt om dit Taboe te tonen, greep de jury aan.”

De jury over Marta Callens en haar kunstwerk ‘Opgesloten’: “Marta heeft een prachtige techniek, maar geeft ook heel duidelijk een boodschap mee. Het kunstwerk spreekt voor zich en behoeft geen uitleg. Marta wil laten zien dat het nog steeds taboe is om over problemen te praten en te doen alsof er niets mis is, terwijl er van alles aan de hand is. We houden onszelf en elkaar in een glazen box van schaamte of angst zitten. Zij laat met het donkere blauw in haar werk de duisternis zien, maar door gebruik van het okergeel ook het licht van het verlichten van pijn door over je problemen te praten.”

De 28 kunstwerken en persoonlijke verhalen van de leerlingen, die waren geselecteerd voor de finale van het project Arts eXpression, maakten het de jury erg moeilijk om één werk uit de onderbouw en één werk bovenbouw uit te lichten en te bestempelen als winnaar. Toch lukte het om een keuze te maken en tijdens de feestelijke opening werden dezelfde middag de prijswinnaars in dbieb bekendgemaakt. De vakjury bestond dit schooljaar uit Hein de Graaf (beeldend kunstenaar), Nicole Bevers (teamleider van dbieb) en Hiltje Rookmaker (lid College van Bestuur).

De expositie werd officieel geopend door wethouder Nathalie Kramers van de gemeente Leeuwarden, die een toespraak hield over het belang van kunst en durf hebben om thema’s aan te snijden en jezelf als leerling te laten zien en te laten horen, bijvoorbeeld via kunst zoals bij dit project. Ze complimenteerde de leerlingen met hun talent én hun lef waarmee ze hun werk tentoon hebben gesteld en erover hebben verteld.

Finn van der Molen uit klas 5 van rsg Simon Vestdijk Harlingen zorgde voor de muzikale omlijsting van de feestelijke middag en bracht een prachtig en kwetsbaar (zelfgeschreven) nummer ten gehore: ‘I guess no one likes me’.


De expositie is tot en met 4 april te bezoeken in dbieb in Leeuwarden (Blokhuisplein 40) en is vrij toegankelijk (te zien op afdeling Spannend’ op de begane grond). Het publiek mag tot en met 4 april stemmen op een favoriet kunstwerk voor de publieksprijs. Een overzicht van alle werken op de expositie staat op ovo-fryslannoord.nl/artsexpression/

|Doorsturen

BuienradarAgenda