Nieuws

Sloop wooncentrum Almenum maandag van start

Aanstaande maandag gaat de sloophamer door het eerste blok van ouderencomplex Almenum. De Bouwvereniging vervangt de appartementen voor nieuwbouw. Friso Bouwgroep uit Sneek gaat de sloop en nieuwbouw doen. WMR uit Rinsumageest legt de riolering, straten en het groen aan. Almenum biedt straks aan 155 huishoudens, voor 55+ vitale en minder vitale ouderen met verschillende inkomens een fijn thuis, waar je veilig, prettig en gezond kunt wonen.

(Foto: Joachim de Ruijter)

Het blok dat als eerste wordt gesloopt, staat bijna een jaar leeg. Vanwege een beroep van een omwonende tegen het bestemmingsplan was de Bouwverenging genoodzaakt te wachten. Op 30 augustus heeft de Raad van State het beroep ongegrond verklaard en nu kunnen sloop en nieuwbouw beginnen.

“We zijn ontzettend blij voor de huidige bewoners dat we mogen starten. Deze bewoners wachten al een lange tijd en kijken uit naar hun nieuwe appartement”, zegt Petra van der Wier, directeur-bestuurder van de Bouwvereniging. De vertraging hield de Bouwvereniging niet tegen om verder te gaan met de planvoorbereiding. Achter de schermen werd doorgewerkt om bij ‘groen licht’ ook meteen los te gaan. En nu is het zover.

De appartementen van Almenum zijn op. De afgelopen jaren is de technische dienst regelmatig ter plaatse om storingen te verhelpen. Het oude Almenum, gebouwd in 1974, telt 162 appartementen. Er worden straks 155 appartementen teruggebouwd. Daarvan zijn 130 sociale huurappartementen van de Bouwvereniging en 25 appartementen in de vrije sector huur van Wooncentrum Harlinga.

Vanwege de mooie ligging vlak bij het centrum, aan het Van Harinxmakanaal mogen ouderen hier graag wonen. Daarnaast blijft Almenum een centrale plek in Harlingen waar mensen uit de buurt en de stad altijd terecht kunnen voor ontmoeting en activiteiten.

De huidige bewoners van Almenum zijn op respectabele leeftijd. “Dit project heeft de nodige impact op onze bewoners, dat begrijpen wij heel goed”, aldus Van der Wier. “Van ons vraagt het uiterste zorgvuldigheid, maatwerk en vooral ontzorgen en een luisterend oor.”

In 2021 spraken medewerkers van de Bouwvereniging alle bewoners individueel over de plannen. Bewoners werd gevraagd naar hun mening over de nieuwbouw. Dat 94% instemt met de plannen, ziet Petra van der Wier als een groot gebaar naar de volgende generatie senioren in Harlingen. In het voorjaar van 2022 hebben de huidige bewoners van Almenum hun toekomstige appartement uitgezocht. Een aantal is tijdelijk verhuisd naar een wisselwoning in afwachting van hun nieuwbouwappartement.

|Doorsturen

BuienradarAgenda