Nieuws

Skûtsje De Eenvoud wint voor derde keer op een rij de Mattenschippersrace

Het Harlinger skûtsje De Eenvoud heeft afgelopen zaterdag de 24e editie van de Mattenschippersrace op haar naam gezet. Onder leiding van schipper Remy de Boer wist de bemanning middels zeilen, bomen en jagen de overige deelnemers achter zich te laten en voor de derde maal als overwinnaar de haven van Blokzijl binnen te varen.

Door Henk Rigter

(Foto: Skydrone Sloten)

De Mattenschippersrace is een traditionele zeilwedstrijd van ongeveer 35 kilometer van Blokzijl naar Zwartsluis en weer terug. De deelnemers mogen geen motor gebruiken, dus bij tegenwind zie je de bemanning het schip voortduwen met stokken die ze in de bodem drukt, of met een lange lijn tot aan de wal waaraan vijf man hangen die de boel stug voorttrekken. Bomen en jagen heten deze manieren van varen en omdat de race uiteindelijk een rondje is, zijn dit vaste ingrediënten van een goede editie.

De Eenvoud vertrok op deze schitterende zaterdag om 10:15 uur als één-na-laatste schip uit de haven. Het moment van aankomst bepaalt nog steeds de winnaar, de startvolgorde is bepaald door loting op vrijdagavond. Enkele grotere schepen waren al dik twee uur onderweg, voordat de skûtsjes de achtervolging inzetten.

Die achtervolging verliep goed, mede doordat de wind kalm en gunstig stond. Wel was van meet af aan duidelijk dat de Westenwind uit Amsterdam de grootste concurrent voor De Eenvoud vormde. Vooral in de eerste kilometers wisselden de twee schepen continu van positie, wat tot spannende momenten leidde. Gedurende die strijd haalden de skûtsjes het gehele wedstrijdveld in, tot De Eenvoud op het meer De Beulakker definitief de koppositie wist te pakken dankzij een beslissing om net even wat langer door te bomen dan de anderen.

Rond een uur of half vijf voer het skûtsje uit Harlingen zodoende als eerste en onder luid gejuich door de finishlijn. Schipper De Boer wist de teamprestatie bij de Prijsuitreiking in Café van Ens samen te vatten in zijn overwinningsspeech, die bestond uit niet meer woorden dan “Jullie hebben het goed gedaan”.

(Foto: Skydrone Sloten)

|Doorsturen

BuienradarAgenda