Nieuws

Restauratie sluislieren Grote Sluis aan de Rommelhaven

Na meer dan honderd jaar krijgen de sluislieren (voor de bediening van de sluisdeuren) van de Grote Sluis aan de Rommelhaven een grondige opknapbeurt. Het werk wordt in opdracht van Monumentenstichting Harlingen uitgevoerd door De Boer & De Groot civiele werken, in samenwerking met enkele andere bedrijven.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Afgelopen dinsdag nam een delegatie van de monumentenstichting een kijkje bij Posthumus Draaierij in Burgwerd, waar de sluislieren momenteel liggen. “Ze worden gereviseerd en waar nodig vervangen”, vertelt Lilian Fopma, projectleider bij De Boer & De Groot (rechts op de onderste foto). “Enkele rondsels - de kleine tandwielen die de grote aandrijven - waren zo versleten dat we die opnieuw moesten maken.” Dat gebeurt met moderne techniek, maar het monumentale karakter wordt in stand gehouden. Lilian: “De tandwielen krijgen bronzen glijlagers, zoals vroeger.”

Op de onderste  foto de slingers, waarmee de lieren worden bediend. “Die zijn gesmeed”, zegt Lilian. “Gemaakt met oud vakmanschap.”

De restauratie is maanden werk: in november zijn de sluislieren weggehaald, toen schoongespoten en naar de stralerij gebracht, om schoongestraald te worden. Vervolgens terug naar De Boer & De Groot, waar ze volledig gedemonteerd zijn, en nu liggen ze in de draaierij. En straks weer naar Harlingen voor restauratie van onder andere het giet- en smeedijzer, dan weer naar de stralerij om ze te conserveren, en dan weer naar De Boer & De Groot om alles weer te monteren.

“Een heel intensief traject”, zegt Lilian. “Maar dan doe je het helemaal goed en dan kunnen ze heel lang, voor generaties mee.”

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

|Doorsturen

BuienradarAgenda