Nieuws

Politieauto bekrast en agent tegen het been geschopt – werkstraf voor Harlinger (53)

LEEUWARDEN/HARLINGEN - Een 53-jarige Harlinger is veroordeeld tot een werkstraf voor het bekrassen van een politieauto. Toen hij werd aangehouden heeft de man een agent geschopt.

De Harlinger was maandag niet aanwezig bij de behandeling van zijn zaak door de politierechter. Hij werd ervan beschuldigd dat hij medio maart vorig jaar op de kermis in Sneek een politieauto zou hebben bekrast. Een getuige zag een man in een rood trainingspak dicht langs de bijrijderszijde van het voertuiglopen, terwijl hij zijn hand vlak bij de auto hield. Vervolgens liep de man snel het kermisterrein op.

De getuige waarschuwde de politie. Er bleek een lange kras op de zijkant van de auto te zitten. De Harlinger werd aangehouden. Dat ging niet zonder slag of stoot. Toen hij bij de schouder werd gepakt, schopte de Harlinger een agent tegen het been. Aanvankelijk verklaarde de man dat hij op verzoek van “een paar Snekers” met een vuuraansteker een kras op de politiewagen had gezet. De volgende dag zei hij dat dat een grapje was.

De man is geen onbekende van de politie. In 2020 legde de rechter de zogeheten ISD-maatregel op: plaatsing in een instelling voor stelselmatige daders. Sindsdien lijkt het er volgens de reclassering op dat de Harlinger in rustiger vaarwater terecht is gekomen. Toen hij de politieauto bekraste liep hij in een proeftijd, er hing hem nog een voorwaardelijke celstraf van acht weken boven het hoofd.

De rechter zette een deel van de voorwaardelijke gevangenisstraf om in een werkstraf van 42 uur. Voor het bekrassen van de politieauto werd de Harlinger veroordeeld tot een werkstraf van 24 uur plus twee weken cel voorwaardelijk. De rechter hield er rekening mee dat de Harlinger goed bezig lijkt te zijn. “Dit lijkt een kleine misstap te zijn, die we niet meteen zwaar moeten afstraffen”, aldus de rechter.

|Doorsturen

BuienradarAgenda