Nieuws

Oud-Harlingse promoveert op ‘voedselverspilling’

GRONINGEN - Marit Luiting-Drijfhout, geboren en getogen oud-Harlingse, mag volgende week haar proefschrift verdedigen en promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Ze promoveert op het onderwerp voedselverspilling. “Wat mij betreft een maatschappelijk relevant onderwerp”, zegt Marit. Marit ging naar obs Middelstein in Midlum en rsg Simon Vestdijk in Harlingen. Haar ouders wonen nog altijd in Midlum.

Wereldwijd verdwijnt een derde van al het voedsel dat geproduceerd is voor menselijke consumptie in de afvalbak. Vaak zijn consumenten de grootste veroorzakers van deze voedselverspilling. Marit Luiting-Drijfhout onderzocht ons gedrag bij de aankoop, consumptie en verspilling van voedsel en doet in haar proefschrift praktische aanbevelingen om voedselverspilling tegen te gaan.

Realistische beslissingen in de supermarkt, vasthouden aan eerder gemaakte consumptieplannen en overstappen op gemaksvoeding lijken veelbelovende manieren om zorgvuldiger om te gaan met ons voedsel. Drijfhout toont aan dat de periode tussen de aankoop en eten bijdraagt aan voedselverspilling. We maken relatief gezonde, maar minder smakelijke voedselkeuzes in de winkel, maar als het tijd is om te eten, bezwijken we echter voor de verleiding van lekkerder maar minder gezond voedsel, met verspilling tot gevolg.

Een systeem waarbij klanten vooraf eten bestellen kan volgens Luiting-Drijfhout verspilling verminderen, vooral wanneer er daarna geen gelegenheid is om op een later moment impulsief extra voedsel aan een maaltijd toe te voegen. En door bijvoorbeeld ongesneden groenten te vervangen door voorgesneden groenten kan de voedselverspilling in huishoudens met wel 65% afnemen.

Drijfhout: “Een mogelijke verklaring is dat consumenten bij het denken aan toekomstige maaltijden focussen op een zelfgemaakte maaltijd op basis van rauwe, onbewerkte ingrediënten. Op het moment van consumptie blijkt zo’n maaltijd echter niet haalbaar, bijvoorbeeld vanwege een drukke levensstijl. Onbewerkt voedsel eindigt dan snel als afval.” Het is volgens de oud-Harlingse belangrijk consumenten al in de supermarkt te laten nadenken over de haalbaarheid van hun maaltijden. “Heb ik straks genoeg tijd, motivatie en energie om de gewenste maaltijd te bereiden? Door daar bewust bij stil te staan zijn consumenten eerder geneigd om bijvoorbeeld voorgesneden groeten te kopen en te gebruiken.”

(Bron: nieuwsbericht RUG)

|Doorsturen

Buienradar



Agenda