Nieuws

Oranje zonnepanelen op woningen binnenstad

Mensonides Installatie is deze week gestart met het plaatsen van oranje zonnepanelen op woningen van de Bouwvereniging in de binnenstad. Het gaat om woningen die monument zijn, of vallen onder het beschermd stadsgezicht.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Gemeente Harlingen heeft haar welstandsnota op bepaalde punten aangepast, wat ruimte geeft om ook zonnepanelen te plaatsen bij huurders in de binnenstad. Samen met gemeente, adviescommissie Hûs en Hiem en installatiebedrijf Mensonides heeft de Bouwvereniging plannen gemaakt voor de plaatsing van zonnepanelen. Nu de eerste vergunningen zijn verleend, worden de eerste zonnepanelen volgens deze nieuwe, verruimde voorwaarden geplaatst.

Voor het aanzicht wordt de kleur van de zonnepanelen aangepast aan de kleur van het dak. De eerste oranje zonnepanelen worden aangebracht op het Grachtswalplein, aan de voorzijde van het dak. Woningen in de binnenstad met een zwarte dakpan, krijgen zwarte zonnepanelen. Huurders hebben direct voordeel van de zonnepanelen. In de zonnepanelen zitten omvormers, waardoor er geen wachttijd is om aangesloten te worden.

Dankzij de zonnepanelen gaan de kosten voor stroomgebruik afnemen; dat is positief voor de beurs van de huurders. “De laatste jaren hebben we flink geïnvesteerd in het verduurzamen van ons woningbezit met isolatie en zonnepanelen”, zegt Petra van der Wier van de Bouwvereniging. “In deze tijd met stijgende energiekosten ben ik blij voor onze huurders dat er nu ruimte is voor zonnepanelen in de binnenstad.”

De huurdersvereniging is zeer te spreken over deze ontwikkeling. “Het heeft vier jaren geduurd, maar dankzij onze niet aflatende inzet is het mooi dat ook deze huurders zonnepanelen krijgen”, aldus Laurens Posthumus van Huurdersvereniging Harlingen.

Erik de Groot, wethouder erfgoed: “Sinds de huidige energiecrisis is de aanvraag voor zonnepanelen enorm gestegen. We zijn blij dat we tijdig de regels hebben verruimd zodat we nu goed kunnen inspelen op de actualiteit. Dit project is een mooi voorbeeld, dat het plaatsen van zonnepanelen goed in balans kan zijn met behoud van ons cultureel en gemeentelijk erfgoed.”

In totaal worden ongeveer 150 woningen van zonnepanelen voorzien. Op basis van de nieuwe voorwaarden krijgen enkele woningen, vanwege het aanzicht, geen vergunning voor zonnepanelen. De verwachting is dat Mensonides eind maart 2023 klaar is met het plaatsen van de zonnepanelen.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

|Doorsturen

BuienradarAgenda