Nieuws

Opzienbarende prestatie Wytse Broekstra op Eindhoven Qualification Meet

EINDHOVEN - Op de vierde en laatste dag van de Qualification Meet te Eindhoven, afgelopen zondag, heeft Wytse Broekstra uit Wijnaldum voor een opzienbarende prestatie gezorgd. Hij miste op 0,04 seconde de limiet voor deelname aan het European Youth Olimpic Festival.

De Eindhoven Qualification Meet, vorige week donderdag tot en met zondag in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, is een internationale zwemwedstrijd en onderdeel van een kwalificatietraject voor diverse internationale wedstrijden.

De 15-jarige Broekstra zwom de 100m schoolslag zondag in 1:06,24. Daarmee was hij slechts vierhonderdste van een seconde verwijderd van de limiet (1:06,20) voor het European Youth Olympics Festival, dat dit jaar wordt gehouden in het Sloveense Maribor. “Een tijd die in Europa op die leeftijd zelden wordt gezwommen”, aldus Henri Koek, bondscoach junioren & coach OC Drachten/Team NL Centrum Heerenveen. Bij het NK in juni heeft de zwemmer van de Vikings uit Harlingen nog een kans.

Op de eerste dag van de Eindhoven Qualification Meet haalde Wytse in de B-finale op de 200m rugslag een persoonlijke toptijd: 2:14,95; bijna drie seconden sneller dan de aanvankelijke inschrijftijd. Op dag 2 zette Wytse de jeugdfinale op de 200m schoolslag op zijn naam, in een nieuwe besttijd van 2:27,26. Ruim onder de vorige besttijd van 2:29,10 een maand geleden gezwommen bij de Springswim in Drachten.

Zaterdag (dag 3) haalde Wytse op de 200m wisselslag de jeugdfinale. De 2:16,04 was iets langzamer dan het persoonlijke record van 2:14,47 wat hij in de series had neergezet. “Verzachtende omstandigheid was wel dat deze finale binnen vijftien minuten gezwommen werd van de 100m rugslag die Broekstra eerder op de middag had gezwommen”, aldus Henri Koek. “Daar was de 1:01,55 goed voor de winst in de jeugdserie en een persoonlijk record van een halve seconde.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda