Nieuws

Nieuwe techniekopleiding gestart op rsg Simon Vestdijk

Met ingang van het nieuwe schooljaar is rsg Simon Vestdijk in Harlingen gestart met een nieuwe techniekopleiding voor leerlingen op het vmbo. RSG Simon Vestdijk doet namelijk mee aan een pilot voor de combi-opleiding BWI/PIE, waarvoor het ministerie toestemming heeft gegeven. Een unieke kans voor de school, haar leerlingen en het lokale bedrijfsleven: de school is de enige in de regio die vooralsnog meedoet aan de pilot.

Al langere tijd probeert RSG Simon Vestdijk leerlingen enthousiast te krijgen voor de techniek. Tot dit schooljaar bood de school al twee bestaande techniekopleidingen apart aan: PIE (produceren, installeren en energie) en BWI (bouwen, wonen en interieur). Daarnaast zijn er de afgelopen jaren de nodige investeringen gedaan vanuit het Sterk Techniek Onderwijs, waaronder een Techlab met drones, microbites en een laserbox. Aanvullend hierop is de school dit schooljaar dus gestart met de pilot, waarbij het de combi-opleiding BWI/PIE aanbiedt.

Keuzevrijheid

De pilot van de combi-opleiding BWI/PIE is een landelijk experiment. Enerzijds om aan de vraag te voldoen vanuit het bedrijfsleven voor breder opgeleid personeel. Anderzijds om relatief kleinere scholen de mogelijkheid te bieden beide opleidingen te blijven kunnen aanbieden. Het mooie aan de combi-opleiding BWI/PIE is dat leerlingen een volledig eigen pakket kunnen samenstellen, bestaande uit alle modules en keuzevakken van de bestaande opleidingen PIE en BWI. Er valt dus écht wat te kiezen voor de leerlingen. Docent Theo Huitema is enthousiast: “Op deze manier kunnen leerlingen een programma kiezen dat bij ze past, en aansluit bij de vervolgopleidingen en het veranderende werkveld. Zo kunnen we de leerlingen nog beter bedienen in hun keuze voor Techniek.”

Pilot

De pilot duurt in ieder geval vijf jaar, met daarin ruimte voor een tussen- en eindevaluatie. Vooralsnog is rsg Simon Vestdijk de enige school in de wijde omgeving die deze opleiding aanbiedt. Er hoeven geen zorgen te zijn over de aansluiting met het vervolgonderwijs of de status van de nieuwe combi-opleiding, aldus de teamleider van het vmbo, Alske de Haan: “Het is een volledig erkende techniekopleiding, en wordt door de leerlingen afgerond met een schoolexamen.” In tegenstelling tot veel andere vakken is er geen Centraal Examen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda