Nieuws

Museum het Hannemahuis verwerft vroege pasteltekeningen Nicolaas Baur

Museum het Hannemahuis heeft op de najaarsveiling van het Venduehuis in Den Haag twee fraaie Harlinger stadsgezichten van de Harlinger kunstenaar Nicolaas Baur (1767-1820) aangekocht. De twee pasteltekeningen met afmetingen 26,5 x 42,5 cm horen bij elkaar; een wintergezicht op de Buitenhaven, en de havenmond bij ruig weer. Nicolaas Baur tekende stadsgezichten in 1784 toen hij nog maar 17 jaar oud was. De werken zijn een prachtige aanvulling op de verzameling van Gemeentemuseum het Hannemahuis. Ze zijn niet alleen door een Harlinger kunstenaar gemaakt, beide hebben ook een Harlinger stadsgezicht als onderwerp.

Nicolaas Baur, Wintergezicht op de Harlinger Buitenhaven, 1784, pastel, coll. Hannemahuis.

Het wintergezicht toont schaatsers en een bakslee op de Buitenhaven. Links de Noorderhaven met de Hoge Tinne, waar beneden een koffiehuis was gevestigd en op de verdieping kamers werden verhuurd. Nu gebeurt dat nog steeds, want op deze plaats is hotel Zeezicht gevestigd. In het grote gebouw rechts, de Leeuwenburg, was het administratieve centrum van de Admiraliteit in Friesland gevestigd. Nu staat daar het voormalig kantongerecht waarin restaurant ’t Havenmantsje is gevestigd. In het midden een doorkijkje in de Zuiderhaven, waarin schepen liggen afgemeerd.

De andere pastel toont de havenmond bij ruig weer. Een beurtschip vaart binnen en zal proberen af te meren. Links en rechts zijn wachthuisjes te zien voor de passagiers van deze schepen. Op de achtergrond staat de Havenpoort en gebouw Leeuwenburg. Rechts is de vuurtoren afgebeeld.

De pasteltekeningen zijn een mooie aanvulling op de verzameling tekeningen, pastels en olieverfschilderijen die Museum het Hannemahuis al van Nicolaas Baur heeft. Nicolaas Baur was de zoon van Henricus Antonius Baur die zich vanuit Duitsland in Harlingen vestigde en daar een kunsthandel begon en als middelmatig portretschilder werkte. Nicolaas had veel meer talent en maakte vooral zeegezichten. Hij maakte landelijk furore toen in 1808 op een tentoonstelling van Levende Meesters een werk werd aangekocht door koning Lodewijk Napoleon voor het Koninklijk Museum, de voorganger van het Rijksmuseum.

De aankoop werd financieel mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van Museum het Hannemahuis. De nieuwe aanwinsten zijn te bewonderen in het museum.

Nicolaas Baur, Havenmond van Harlingen bij ruig weer, 1784, pastel, coll. Hannemahuis.

|Doorsturen

BuienradarAgenda