Nieuws

Minister en Friese wethouders tekenen voor 17.500 woningen

Minister Hugo de Jonge, gedeputeerde Klaas Fokkinga en wethouders van de 18 Friese gemeenten, waaronder Erik de Groot, hebben gistermiddag ‘woondeals’ getekend: er moeten de komende zeven jaar 17.500 huizen in Friesland gebouwd worden.

Wethouder Erik de Groot verwelkomt minister Hugo de Jonge. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

De rest van het land had al een woondeal getekend; de laatste handtekeningen werden gisteren in een gebouw van de Maritieme Academie gezet. De Friese bijdrage is met 17.500 woningen bescheiden: landelijk moeten er in totaal 900.000 woningen gebouwd worden. Gedeputeerde Klaas Fokkingawees op enkele problemen, zoals bouwkosten, personeelstekort en stikstof. Maar hij denkt dat Friesland het doel gaat halen.

Wethouder Erik de Groot wees erop dat in Friesland de situatie anders is: 30 procent woont in de grote stad en 70 procent woont in de kleine kernen/op het platteland. “Bouwen naar aard en schaal is belangrijk.”

In Harlingen ligt de focus op nieuwbouw op het Spaansenterrein. Ab Knook, directeur van Spaansen, lichtte de plannen voor het Spaansenterrein toe: hier moeten de komende jaren meer dan 250 woningen gebouwd worden. Wethouder Erik de Groot werd gevraagd wanneer de eerste heipaal op het Spaansenterrein de grond in gaat. Na enig aandringen zei hij: “Volgend jaar.”

De Groot benadrukte dat er een goede samenwerking is tussen de Friese gemeenten. “Samenwerken zorgt ervoor dat je altijd wat verder komt. Het is de basis voor succes in de toekomst.” Verder is het volgens de wethouder een kwestie van schouders eronder en mouwen opstropen.

Minister Hugo de Jonge zei dat er zomaar meer dan 17.500 woningzoekenden kunnen zijn, en dat er met het oog op de leefbaarheid hier en daar wel een straatje bij gebouwd zou kunnen worden. Friesland zou daar volgens De Jonge open voor moeten staan, en veel meer denken vanuit groei. “Een nieuwe manier van denken, omarm dat echt”, aldus De Jonge. “Ik denk dat er echt wel draagvlak is voor een extra straatje erbij.”

Door het woningtekort leven heel veel mensen momenteel in de pauzestand, zei de minister. “De opdracht wordt eerder groter dan kleiner.” De Jonge zei dat er structureel te weinig en te duur gebouwd is, dat de prijzen omlaag moeten en dat er momenteel een economische tegenwind is. Het mantra voor de komende jaren is volgens de minister daarom: Hoe kan het wel en hoe kan het snel.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

|Doorsturen

BuienradarAgenda