Nieuws

Man verblijft week in Harlinger henneppand: een maand cel

LEEUWARDEN/HARLINGEN – Een 42-jarige man zonder vaste verblijfplaats verbleef een week in een woning met een hennepkwekerij in Harlingen, vrijdag werd hij bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van een maand.

De rol die de man had in de wietplantage werd niet duidelijk, maar het was wel zonneklaar dat hij na een verblijf van een week moest weten dat er op de eerste etage van de rijtjeswoning aan de Klipperstraat in Harlingen hennep werd geteeld. Voor het ‘opzettelijk aanwezig hebben’ van de hennep moet de man een maand de cel in.

Tenminste als hij nog in Nederland is, het is niet bekend waar hij momenteel verblijft. De politie kwam aan de deur na een melding van stankoverlast door omwonenden. Na een meting van het stroomverbruik ontstond het vermoeden dat er wiet werd geteeld in de woning. De verdachte was op dat moment in de woning.

Op de eerste verdieping was een muur tussen twee slaapkamers weggebroken, er stonden 175 hennepplanten die tussen de 60 en 100 centimeter hoog waren. Op de overloop lagen 32 vuilniszakken met potgrond en hennepafval. Waarschijnlijk, zo veronderstelde de politie, werd al een poosje wiet geteeld in de woning.

De verdachte verklaarde dat hij een poosje in de woning mocht verblijven. De bedoeling was dat hij een schutting zou bouwen. Een ongeloofwaardige verklaring, concludeerde de rechter. De man was niet de huurder, die verbleef in het buitenland. Hij zou de sleutel aan een kennis hebben gegeven, dezelfde persoon waar de verdachte contact mee had. De verdachte was eenmaal verhoord op het politiebureau, daarna mocht hij gaan.

Dat had naar het oordeel van de rechter een nogal dun dossier opgeleverd. De rechter ging ervan uit dat de politie er weinig heil in zag om de man nog verder door te zagen. Het kon volgens de rechter niet anders dan dat hij weet had van de wietplantage. De opgelegde straf was gelijk aan de eis van de officier van justitie.

|Doorsturen

BuienradarAgenda