Nieuws

KPN Netwerk gaat ook glasvezel aanleggen in Harlingen

HARLINGEN - Delta legt momenteel glasvezel aan in Harlingen; in het najaar gaan de stoepen en straten andermaal open: dan gaat KPN Netwerk glasvezel aanleggen in Harlingen.

“Vaak kijken we of we glasvezel samen met andere partijen kunnen aanleggen”, zegt KPN-woordvoerder Hans van Zondesgevraagd. “Dat is in Harlingen niet gelukt en er moet inderdaad nog een keer gegraven worden. Maar als klant heb je daarna veel te kiezen; dat is altijd goed voor de prijs.”

KPN Netwerk vervangt haar kopernetwerk, de oude telefoonkabels, voor een glasvezelnetwerk. Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt.

KPN Netwerk zal in Harlingen ruim 7000 woningen aansluiten en start met de werkzaamheden in het derde kwartaal van dit jaar. De aansluiting is kosteloos en verplicht bewoners tot niets. Er wordt een open netwerk geboden met een ruim aanbod aan providers.

Bewoners die nu gebruikmaken van het kopernetwerk worden overgezet op dit glasvezelnetwerk. “De aanleg van een tweede glasvezelnetwerk kan overlast veroorzaken, maar het is belangrijk dat alle bewoners van Harlingen een vrije keuze krijgen in hun provider”, aldus KPN.

Het in kaart brengen van de uit te voeren werkzaamheden is momenteel in volle gang en gesprekken met woningcorporaties en VvE’s zijn al opgestart.

Na 2026 door

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim 40% van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN en Glaspoort aan te hebben gesloten in 2026. Ook na 2026 zal de uitrol van glasvezel doorgaan. Als iedereen glasvezel heeft, wordt het kopernetwerk uitgezet.

|Doorsturen

BuienradarAgenda