Nieuws

Kimswerderweg deze zomer op de schop

De entree van winkelcentrum Kimswerda - volgens velen het grootste verkeersknelpunt van Harlingen - wordt deze zomer volledig anders ingericht. Ook bij de spoorovergang wordt de Kimswerderweg aangepakt.

De huidige inrit van Kimswerda wordt verplaatst en er komt een voorsorteerstrook. Dit moet een einde maken aan opstoppingen bij het winkelcentrum en het Marnehiem - en leiden tot een veiliger verkeerssituatie. Er komen twee fietsoversteekplaatsen nabij Kimswerda. Op de plek van de oude afrit van de N31 komt een bevoorradingsweg voor vrachtverkeer, voor de winkels op Kimswerda.

Door een grondruil met projectontwikkelaar Kuin (ontwikkelaar van de appartementen tegenover het politiebureau) kan nu ook ter hoogte van de Oosterparkweg een veilige oversteek worden gemaakt.

Tijdens de werkzaamheden wordt ook achterstallig onderhoud opgepakt. De rotonde Achlumerdijk-Kimswerderweg wordt in één weekend voorzien van nieuwe asfaltlagen en de hele toplaag tussen de rotonde en het viaduct N31 wordt vervangen.

De werkzaamheden worden in verschillende fasen uitgevoerd, zodat winkelcentrum Kimswerda altijd bereikbaar is. Rond de zomervakantie begint aannemer BAM lnfra met de aanleg van de nieuwe inrit en in deze fase is ook de rotonde Achlumerdijk-Kimswerderweg aan de beurt.
Momenteel wordt er al gewerkt aan de bevoorradingsweg; er is al een zandbed aangebracht. Er komt een fietsoversteek nabij de Grettingalaan. Als laatste (najaar 2024 of voorjaar 2025, afhankelijk van de planning voor het omleggen van kabels en leidingen) wordt de fietsoversteek bij de Oosterparkweg aangelegd.

De nieuwe ingang van het parkeerterrein wordt volgens Wopke Klaver, de ontwikkelaar van Kimswerda, pas later in gebruik genomen. “Omdat er eerst nieuwe winkels gebouwd zullen moeten worden en het terrein opgehoogd moet worden. Pas dan kan het parkeerterrein worden uitgebreid en kan de nieuwe ingang in gebruik worden genomen. Tot dit moment zal de huidige ingang in gebruik blijven. Dit zal omstreeks de zomer van 2024 het geval kunnen zijn.”

Naast de werkzaamheden om de Kimswerderweg verkeersveiliger te maken, worden nog enkele klussen opgepakt: de brug over de Bolswardervaart wordt versterkt en bij de stadstuin komt een grotere duiker om de afwatering te verbeteren. Verder Klaver van plan de boerderij tegenover het zwembad te slopen. “Heb in eerste instantie overwogen deze te verkopen maar wil voorkomen dat een koper in de toekomst er een puinhoop van zou kunnen maken. Ik wil de handen vrij blijven houden.”

|Doorsturen

van hurck

2023-06-28 19:29:23

tuurlijk nog meer winkels nog meer overlast van het verkeer en hun snelheid

en niet te vergeten overlast van de koelwagens die ook niet aan de snelheid houden. en hun geluidsoverlast

overal 30 in heel harlingen en controles door handhaving maar die hebben het te druk met bekeuren en koffie drinken 

ik zeg goed bezig harlingen

BuienradarAgenda