Nieuws

Hete Vuren in het Hannemahuis

Maar liefst 33 schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum maken onderdeel uit van de expositie Hete Vuren in gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen. Het Harlinger museum voegt zelf zes werken toe aan het overzicht.

Gerard Dou (1613-1675), Meisje met olielamp voor een venster, collectie Rijksmuseum.

Het verbindende thema is Vuur. Een apotheker en enkele smeden verbeelden het ambachtelijk vuur. Vernietigend vuur wordt geïllustreerd door zeeslagen, blikseminslagen en ontploffingen, zoals de befaamde van Jan van Speijk die in 1831 het kruitvat aansteekt, waarbij hij gezegd zou hebben: ‘…een infame Brabander worden? Dan liever de lucht in’.

De meeste schilderijen zijn wat vriendelijker van aard en tonen het huiselijk vuur. Verschillende schilders maakten genrestukken, waarbij de huiselijke sfeer werd benadrukt. Gezellig rond het haardvuur of prachtig verlicht door een vlam van olielamp of kaars. Het goed kunnen weergeven van licht was een vak apart.

De getoonde werken dateren uit de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Vertegenwoordigd zijn bekende schilders als Jan Steen, Gabriël Metsu, Gerard Dou, Philips Wouwerman, Jacob Maris en Martinus Schouman, maar ook tal van minder bekende kunstenaars.

De tentoonstelling is de vierde op een rij waarin de elementen Aarde, Water, Lucht en nu dus Vuur worden behandeld. De expositie reist door het land en wordt georganiseerd door de Stichting de zes samenwerkende musea in Nederland, waarvan het Hannemahuis deel uitmaakt.

Bij de expositie verschijnt een fraaie catalogus waarin de werken afkomstig uit het Rijksmuseum worden afgebeeld en toegelicht. Deze is voor € 10 te koop. Voor kinderen is er het gratis ‘Doeboek Hete Vuren’ waarmee ze samen met hun begeleiders tijdens de herfstvakantie (of in de weekends) de tentoonstelling kunnen bekijken. Samen ontdekken ze wat er allemaal op de schilderijen te zien is. Na afloop ligt er bij de balie een verrassing voor de kinderen klaar. 

De tentoonstelling Hete Vuren, schatten uit het Rijks is van 17 september 2023 tot en met 7 januari 2024 te zien in gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda