Nieuws

Het hemd van het lijf: Jelmer de Jong

We vragen elke week een Harlinger het hemd van het lijf. Tiemen Jansen beantwoordde vorige week de vragen. Hij geeft de pen door aan Jelmer de Jong.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Mijn naam is Jelmer de Jong, 24 lentes jong en ik woon al mijn hele leven in Harlingen, althans gemeente Harlingen. Ik ben opgegroeid met mijn zusje en mijn ouders op de Harlingerstraatweg en ben zodra ik 21 werd echt definitief verhuisd naar 8862. In een ver verleden ben ik ooit begonnen bij Jumbo Kooistra als vakkenvuller, maar dit ging al vrij snel vervelen, dus ik heb vele baantjes gehad bij onder andere de Gamma. Totdat ik het fenomeen ontdekte dat ze de horeca noemen. Vanaf mijn 17e was ik daar niet weg te slaan, zowel achter de bar als aan de bar. Na een paar jaar in de Lichtboei te hebben gewerkt, een blauwe maandag bij andere horecazaken en drie jaar bij ’t Noorderke, werd het tijd voor een serieuze baan.

Ik was bezig met de opleiding Middenkader Engineering en die heb ik afgerond in 2020, juist het coronajaar. Na nog een jaartje fulltime gewerkt te hebben bij ’t Noorderke heb ik de switch gemaakt naar een baan als Mechanical Engineer bij TCPM Ingenieurs in Drachten. Dat bleek toch niet helemaal mijn roeping te zijn, daarom ben ik afgelopen jaar begonnen bij IJssel Technologie. Daar werk ik op het moment als Project Engineer. Dat is een heel duur woord voor iemand die simpelweg technische problemen oplost voor andere bedrijven. In coronatijd heb ik een hobby opgepakt die achteraf best wel duur bleek te zijn, namelijk het ‘slim’ maken van mijn huis. Begonnen met een paar onschuldige lampjes en uiteindelijk uitgegroeid tot een heel ecosysteem waarin het huis eigenlijk voor mij werkt. Het jammere is dat ik toch echt nog steeds zelf de was moet doen, moet koken en de bierkoelkast moet aanvullen. Verder mag ik graag elk weekend mijn vrienden even opzadelen met mijn gezelschap, of ze dit nu willen of niet. Uiteraard met een lekkere versnapering erbij.

De vraag die Tiemen stelt:

Jelmer maat, ik weet natuurlijk dat jij een ongelooflijke filmliefhebber bent. Samen weten wij vaak wel de meeste films in de filmronde bij de pubquiz in ’t Skûtsje. (Als Thomas de ronde heeft gemaakt.) Ook heb je een behoorlijke thuisbioscoop naar mijn mening. Maar welke film zou je nou iedereen aanraden en waarom?

Tiemen, wat een vraag! Dit is hetzelfde als vragen aan de paus wat zijn favoriete kind is… Maar goed ik zal een poging wagen om op een antwoord te komen. Er zijn natuurlijk ontelbare pareltjes gemaakt in de filmindustrie. Eigenlijk ben ik altijd wel fan van alles wat gemaakt wordt door Quentin Tarantino, Christopher Nolan, Tim Burton en alle films van James Bond natuurlijk. Een favoriete guilty pleasure feelgood film van mij is toch wel La La Land. Als ik moet gaan voor een film waarbij ik toch elke keer weer kan genieten van wat er op mijn scherm en in het geluid om me heen gebeurt, dan ga ik voor No Time To Die. Verder springen er nog allemaal fantastische films in mijn hoofd: Inglourious Basterds, Whiplash, The Thing, Hot Fuzz, Inception en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als ik echt één film moet aanraden die iedereen een keer gezien moet hebben, dan ga ik toch écht voor Interstellar van Christopher Nolan. Deze film uit 2014 is gewoonweg twee uur en 49 minuten kijkplezier. Van screenplay tot acteerwerk, van soundtrack, Hans Zimmer uiteraard, tot CGI. Als je deze film nog nooit gezien hebt, is dit echt een gemis in je leven. Er hangt alleen wel één voorwaarde aan het kijken van deze film: Kijk hem álsjeblieft met goed beeld en geluid, want anders zul je de film niet zo ervaren als Christopher Nolan het heeft bedoeld!

Wat betekent Harlingen voor jou?

Harlingen is voor mij mijn hele leven; ik ben hier opgegroeid, ik heb al mijn vrienden hier, ik heb jaren hier gewerkt en ik ben in elke kroeg minimaal vijf keer geweest. Ik heb een ontzettend hechte band opgebouwd met ‘mien stadsje’. Elke keer als ik over de stadsgrenzen ben geweest en ik kom weer terug, dan krijg ik een ontzettend warm gevoel van binnen zodra ik de naam ‘Harlingen’ op de borden zie staan. Dit is een beetje hetzelfde gevoel als thuiskomen op een regenachtige herfstdag, dat je eten al klaar staat, de open haard staat aan en je kunt lekker warm neerploffen op de bank met een wijntje in de hand en een goede film op de tv. Heerlijk!

Levensmotto.

Half bezopen is een gebrek aan doorzettingsvermogen!

Mooiste plekje in de stad?

Het mooiste plekje in Harlingen, hmm. Hier moet ik even over nadenken hoor. Er zijn namelijk heel veel mooie plekjes in Harlingen en veel hiervan zijn ook mooi op een specifiek moment van de dag of afhankelijk van de tijd van het jaar. Laten we beginnen met het bankje in de Engelse Tuin dat uitkijkt over de singel. Dit is een prachtig mooi plekje zo ergens midzomer rond een uurtje of twee ’s nachts. Hier kun je heerlijk tot rust komen en als het weer ook nog meezit, kun je je helemaal weg laten drijven in het geluid van het water dat tegen de kade aan klotst. Een mooi plekje in de winter vind ik toch altijd wel de Zoutsloot. Helemaal als het een mooie dag is. Een graad of -4, zon op je bakkes en een mooie deken van sneeuw over Harlingen.

Als ik alle plekjes in Harlingen op moet gaan noemen waar ik mooie herinneringen aan heb, dan is deze pagina niet groot genoeg, dus ik zal het hierbij laten.

Waar zou je beter in willen zijn?

Ik zou toch wel graag beter willen zijn in het vinden van een echte passie. Ik ben echt zo’n typisch manusje-van-alles. Je kunt me een vraag stellen en ik kan je er vaak nog wel een antwoord op geven ook. Ik heb ontzettend veel kleine interesses zoals film kijken, biertjes doen op het terras, creatieve dingen bedenken (bijvoorbeeld logo’s), het organiseren van evenementen, licht en geluid voor toneelstukken, lekker klussen aan mijn huis en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is zeker iets moois om te hebben en je kunt er ook vaak een hoop mensen mee helpen, wat ik maar al te graag mag doen, maar een echte passie voor iets heb ik niet echt. Ik zou deze nog wel graag eens willen vinden en me hier echt op storten, al denk ik niet dat ik dat in me heb. Ik ben namelijk ook nogal snel afgeleid als er iets anders op mijn pad komt. Zo ben ik iemand die graag tegen iedereen en alles ‘ja’ mag zeggen en mezelf daardoor wel eens helemaal vol plan, waardoor ik geen tijd meer overhoud voor mezelf.

Waar stoor je je snel aan?

Heb je even? Ik ben namelijk iemand die zich heel erg kan ergeren aan heel veel kleine ongemakken. Als er iemand voor mij rijdt met het tempo van een ANWB-stelletje dat lekker op vakantie is en graag even de bezienswaardigheden om zich heen mag bekijken vanuit de auto, dan kun je me wel in de spreekwoordelijke kerstboom schieten. Ik stoor me ook heel vaak aan mensen die in mijn weg lopen in bijvoorbeeld de supermarkt. Eigenlijk stoor ik me aan alles wat ervoor zorgt dat ik niet lekker in de ‘flow’ kan blijven.

Eén van mijn andere echt grote stoornissen is de volledige woke cultuur. Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal voor het feit dat je lekker mag zijn wie je wilt zijn, maar val mij, en de rest van de wereld, er niet zo ontzettend mee lastig. Het feit dat er een cultuur is gecreëerd die het ‘hokjesdenken’ wil afschaffen, maar vervolgens voor zichzelf alleen maar meer kleine, specifieke hokjes creëert, zegt voor mij al genoeg over het denkvermogen van deze mensen. Als je wilt zijn wie je wilt zijn is dat helemaal prima, maar laat mij lekker in mijn waarde, dan laat ik jou ook lekker in je waarde.

Nu ik toch op deze tour ben dan uit ik me ook maar direct even aan de extreme milieuactivisten. We hebben allemaal wel door dat de aarde aan het opwarmen is en dat ik iets waar we echt wel voor moeten waken, maar om nu de carnivoren van de planeet te beschuldigen van dit probleem, terwijl je zelf je avocado’s en havermelk over laat vliegen uit Mexico om deze vervolgens in Taiwan te laten verpakken en met boten en vrachtwagens naar je lokale supermarkt laat brengen, is één van die dingen die er bij mij slecht in gaat. Ja, er is te veel uitstoot. Ja, vliegen is slecht voor het milieu. We weten het allemaal wel, maar ik denk persoonlijk dat dat slechts deel is van het probleem. Laten we eens beginnen met kijken naar de landen waar het meeste uitgestoten wordt en het probleem vanuit de kern aanpakken. Een mooi begin zou zijn door wat meer te focussen op het consumeren van producten die we hier in Nederland kunnen verbouwen en onze boeren een beetje met rust laten, want die hebben in de geschiedenis al ontzettend veel moeten inkrimpen. Maar goed, ik kan hier nog veel langer over doorgaan, maar ik zal er maar een punt achter zetten. Blijkbaar stoor ik me hier écht aan.

Welke stempel ontbreekt nog in je paspoort?

Ik wil in mijn leven nog heel veel van de wereld gaan zien en ik hoop dat ik daar in de toekomst ook wat meer tijd voor heb. Ik wil graag nog een keer naar de Noorse fjorden, de Canarische Eilanden, Japan en nog veel meer mooie landen. De stempel die ik echt nog graag in mijn paspoort zou willen hebben is een stempel van Amerika. Amerika is een ontzettend mooi land, het is alleen een beetje jammer van de mensen die daar wonen. Ik zou dan het liefst een half jaar daar heen willen met een paar goede vrienden en lekker gaan toeren door het land. Campertje mee, muziekje op en gaan!

Ben je een verzamelaar of kun je gemakkelijk weggooien?

Dat hangt ervan af wat het is. Ik heb over het algemeen absoluut geen probleem met dingen wegdoen die ik niet meer gebruik, maar het kan soms wel even duren voordat ik zelf door heb dat ik ze niet meer gebruik. Een mooi voorbeeld hiervan is dat ik in corona tijd een Nintendo Switch heb gekocht en deze vervolgens meer dan een jaar niet meer gebruikt heb. Inmiddels is deze dan ook weer verkocht.

Ik ben wel altijd heel zuinig op kleding en elektronica. Dit houd ik altijd zo lang mogelijk totdat het echt niet meer te gebruiken is en dan pas doe ik het weg. Elektronica wil ik ook nog wel eens bewaren, omdat er misschien onderdelen in zitten die ik ergens anders weer kan gebruiken.

Volg je de lokale politiek?

Tja, wat moet ik hier op zeggen. Ik ben me genoeg bewust van wat er allemaal speelt in de politiek in Harlingen, maar ik kan nou niet echt zeggen dat ik het actief volg. Dat komt grotendeels doordat één van mijn favoriete hobby’s gezelligheid en samenzijn met mensen is. Op de meeste avonden gaat het toch altijd wel even over de lokale politiek en worden er dingen besproken onder het genot van een versnapering. Verder interesseer ik me er niet zoveel voor, dus ga ik ook geen ononderbouwde mening geven.

Naar welke muziek heb je het laatst geluisterd?

Even mijn telefoon erbij pakken hoor, want mijn muzieksmaak loopt zo ver uiteen dat je bijna een rol ducttape nodig hebt om alles bij elkaar te houden. Volgens mijn telefoon is het laatste nummer dat ik gespeeld heb ‘Dry Bones’ van Gregory Porter, maar als ik even kijk wat daarvoor allemaal afgespeeld is: De Staat, Maan, MY BABY, The Chemical Brothers, Goldband, Elvis Presley, vult u zelf maar verder in.

Met wie zou je graag een paar uur op een terrasje willen zitten?

Iedereen wel! Ik mag sowieso graag een paar uur op het terras zitten, dus dat hebben we maar vast geregeld. Als ik echt iemand moet kiezen om mee op het terras te zitten, is hetzelfde als aan een ouder vragen wat zijn of haar favoriete kind is. Ik zit het liefst lekker op het terras met mijn vriendengroep en wat daar verder nog bij aansluit. Als je gezellig bent en leuk slap kan ouwehoeren, dan sta je al snel aan mijn goede kant.

Favoriete sport?

Volleybal en skiën, niet tegelijkertijd natuurlijk. Ik heb vroeger zelf jaren gevolleybald en ik mis het af en toe nog wel eens. Ik ben ermee gestopt, omdat het trainen en competitie spelen toch wat te veel van mijn tijd vroeg op een gegeven moment. Elke keer als er een mogelijkheid is tot even een balletje slaan, dan doe ik graag mee. Ik ben helaas al een paar jaar niet meer op skivakantie geweest, maar die staat nog wel boven volleybal denk ik.

Voor wie heb je heel veel respect?

Ik heb heel veel respect voor Tineke van Café ’t Skûtsje. Zowel vanuit het perspectief van vriendschap als zakelijk. Ze heeft al bijna tien jaar het café en houdt zich zo aan haar principes vast. Niet te veel willen veranderen en er toch één van de best lopende horecazaken van Harlingen van weten te maken. Al dit puur door haar altijd lieve en gezellige omgang met mensen en haar voorliefde voor de horeca. Chapeau!

Wat is de grootste gok die je ooit hebt genomen?

De grootste gok die ik ooit heb genomen was toch uiteindelijk wel het opstarten van een eigen bedrijfje in de coronatijd. Ik heb geprobeerd om toen de tijd samen met mijn beste vriend Maarten een bedrijfje op te starten in het ontwerpen en 3D-printen van onderdelen/modellen. Na een paar maanden zijn we zakelijk uit elkaar gegaan, omdat we toch wel beiden een beetje een andere kant op wilden. Ik wilde meer in het 3D-printen blijven en een stukje domotica erbij pakken, terwijl Maarten zich toch meer wilde focussen op het stukje elektrotechniek. We hadden wel afgesproken om de bedrijven apart te houden, maar wel een soort samenwerking aan te gaan, waardoor we beiden onze eigen gang konden gaan, maar we niet meer zakelijk aan elkaar vast zaten. Door een paar domme keuzes te maken terwijl ik het bedrijf had, was ik genoodzaakt om me uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel en het bedrijf op te zeggen. Ik ben nu anno 2023 nog steeds bezig met de gevolgen van de keuzes die ik in 2020 gemaakt heb, maar het zij zo. Je probeert, je faalt en je leert van je fouten. Dat is nu eenmaal de kern van het leven.

Welke uitdaging zou je nog een keer willen aangaan?

Het lijkt me wel een heel mooie uitdaging om later alsnog een eigen bedrijfje te hebben. Uiteraard zou ik deze keer de dingen even helemaal anders aanpakken en niet weer dezelfde fouten maken. Wat het bedrijfje gaat doen, is voor mij ook nog een vraag. Ik ga me de komende tijd even lekker storten op mijn huidige werk en dan kijken we in de toekomst nog wel eens verder.

Grote blunder?

Ha! Ik maak bijna elke dag wel een grote blunder. Even nadenken welke leuk is om te vertellen… Ik denk toch wel dat één van mijn grootste blunders is geweest dat mijn salaris in de coronatijd eigenlijk meer dan gehalveerd werd, waardoor ik eigenlijk op de centen zou moeten letten. Ik houd alleen iets te veel van gezelligheid, dus mijn uitgavepatroon werd er niet op aangepast. Hierdoor heb ik mezelf uiteindelijk opgezadeld met een hoop ellende, maar goed al doende leert met. Toch?

Hoe zou je dag er uit zien als je miljonair was?

If only… Als ik miljonair zou zijn zou ik een mooi huisje op de Noorderhaven hebben denk ik. Ik was elke dag iets gaan doen wat ik nu niet kan doen. Lekker reizen, weekendjes weg, de wereld ontdekken. Maar goed, we hebben het over één dag. Laten we voor het gemak mijn favoriete dag van de week pakken, de zaterdag. Ik begin de dag zo rond een uur of tien met een heerlijk bakje goede koffie en een sigaretje. Daarna ga ik lekker naar de bakker voor een vers broodje als ontbijt. ’s Middags zou ik een lekkere lunch organiseren voor mijn vrienden en we zien wel hoe lang die duurt. ’s Avonds ga ik ergens lekker uit eten. Afhankelijk van mijn stemming, ga ik ergens naar een tent waar ik vaker kom en als ik me avontuurlijk voel, dan ga ik lekker naar een zaak die ik nog niet ken. Na het eten ga ik me lekker vermaken op de plek waar ik op dat moment ben en we zien wel hoe we thuis komen, waarschijnlijk met de taxi. Uiteraard is dit geld niets waard als je niet iemand hebt om dit samen mee te doen! Ik ga er niet in zetten dat ik geld schenk aan het goede doel, want dat is niet iets wat je elke keer doet. Ik mag graag anderen helpen waar dat kan en ik zal zeker wat geven aan bepaalde organisaties, maar niet elke dag ;).

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Het beste advies dat ik ooit heb gekregen is een advies waar ik nog steeds elke dag bij leef. Na een moeilijke periode gehad te hebben (wie kent het niet) heb ik van Alies het advies gekregen om ervoor te zorgen dat je eerst zelf gelukkig bent. Hiermee bedoelend dat je eerst lekker en zelfverzekerd in je vel moet zitten voordat je tijd gaat schenken aan anderen.

Waar zou de gemeente meer aandacht aan mogen schenken?

Ik sluit me hiervoor aan bij een paar van mijn voorgangers. Ik vind dat de inwoners van Harlingen wel wat meer betrokken mogen worden bij grotere beslissingen. Je kunt iets als gemeenteraad een hele mooie aanwinst vinden voor Harlingen, maar wij als inwoner moeten het ook mooi/leuk vinden. Ook vind ik dat de lokale horeca wel wat meer steun vanuit de gemeente kan gebruiken als er grote evenementen zijn. Zo voorkomen we dat de horeca de volle mep moet betalen en het bijna niet meer de moeite waard is om eraan deel te nemen.

Bist oek sunig?

Ja en nee, eigenlijk een beetje zoals iedereen. Ik mag graag geld uitgeven aan dingen die ik leuk vind om te doen en waar ik waarde aan hecht. Dit zijn bijvoorbeeld avondjes uit of dingen doen met vrienden. Ook geef ik vaak wel geld uit aan mijn uit de hand gelopen coronahobby van het slim maken van mijn huis. Daar zit nu even een stop op, aangezien ik wel aardig content ben met wat ik nu heb, maarrrr ik heb nog wel een lijstje met dingen die ik in de toekomst zou willen hebben. Aan de andere kant ben ik vrij sunig als het aankomt op het kopen van bijvoorbeeld kleren, boodschappen doen, tanken en het autorijden. Daar let ik vaak wel op de kleintjes en ga ik ook echt kijken wat het goedkoopste is.

Avondje uit naar?

Mijn avondje uit lijkt heel erg op die van Frank en begint meestal al op vrijdagmiddag, maar niet altijd. Ik ben iemand die ontzettend wispelturig is, maar tegelijkertijd houdt van vastigheid. Als de planeten in één lijn staan en de stand van de maan goed staat, dan laat ik me even gaan en krijg je dit:

Ik begin vrijdagmiddag door het sturen van een appje, of het krijgen van een appje van Roely of Alies om te vragen of we ook een vrijmibo gaan doen. Meestal begint deze bij het Noorderke, waar we dan aansluiten bij Frank, Tiemen, Kevin en weet ik wie er allemaal nog meer zijn op dat moment. Als het weer mooi is, dan zitten we lekker op het stoepje en zijn we bezig met onze favoriete bezigheid op de vrijdagmiddag: meesen kieke. Na een paar consumpties laat ik me dan overhalen om ergens even iets te gaan eten, want anders houden we het niet vol de hele avond. De helft haakt af en treffen we later op de avond weer en de andere helft gaat gezellig met ons mee. Na ergens in Harlingen een hapje te hebben gegeten, besluiten we wat we dan gaan doen. Meestal is het nu namelijk al een uur of negen. De twijfel is te horen als de naam van ’t Skûtsje valt, want daar is het vaak nu nog wel rustig. Enfin, het is wel onze tweede woonkamer en we maken het zelf gezellig, dus we gaan richting de Heiligeweg. Daar worden we zoals altijd vriendelijk begroet door een vriendelijke dubbelzinnige opmerking van Dylan of Jurgen. Voor mij voelt dit als thuiskomen en doe ik hier vaak het licht uit en de deur dicht. Echter gaat het ook wel eens mis en beginnen we serieus te drinken met spelletjes zoals spijkerslaan of bussen. Als het zo ver is, gaat bij mij de rem er af en dan gaan we ervoor. Ik heb tenslotte een levensmotto van half bezopen is een gebrek aan doorzettingsvermogen!

Rond de klok van half één laat ik me overhalen om te gaan buurten in de Shamrock. Een tent waar ik niet vaak kom, maar wel als ik me mee laat nemen door Frank. Daar moeten we natuurlijk even krokodillen. Krokodillen? Ja, krokodillen. Dat spel met die krokodil en die tandjes die je dan in moet drukken waardoor je elke keer een hartverzakking krijgt. Bij dit spel krijg je niet alleen een hartverzakking, maar ook een shotje als straf… Meestal als ik in de Shamrock beland, dan pakken we Eigentijds ook nog maar even mee om de avond af te sluiten. Daar staan we een beetje half te dansen op muziek die we nuchter nooit zouden luisteren, maar nu helemaal mooi vinden. Dan is het om half vier toch echt wel tijd om naar huis te gaan en in mezelf te denken ‘Waarom doe ik dit elke keer?’ Die vraag stel ik mijzelf nog een keer als ik de volgende ochtend wakker wordt…

Mis je iets in Harlingen?

Wat ik nog graag in Harlingen zou willen zien is een soort multicultureel centrum. Een beetje wat vroeger Trebol was, maar dan anders. Een plek met een zaal waar je films kunt kijken, toneelstukken op kunt voeren en artiesten neer kunt zetten. Ook zou het leuk zijn op een plekje te hebben waar je lekker met je vrienden even kan poolen, darten, dat soort dingen. Een plekje voor de lokale jeugd en toeristen die hier komen om gezellig samen te komen en lekker te hangen. Lekker tot een uur of negen à tien ’s avonds geopend, zodat iedereen daarna de lokale horeca opzoekt.

Wat is het ondeugendste dat je vroeger hebt uitgespookt?

Pfoe, de meeste van die herinneringen heb ik verdrongen uit mijn geheugen, dus ik moet even graven. Ik denk dat het ondeugendste wat ik vroeger heb gedaan is het hebben van een keet achter huis. Het was precies in de periode dat de alcoholleeftijd van 16 naar 18 ging. Mijn ouders vonden het prima, aangezien ik tegen de tijd dat ik zestien was, toch al wel genoeg ervaring had opgedaan op het gebied van alcohol. Deze keet had ik samen met mijn toen al beste vriend Maarten. Elk weekend hadden we meer mensen op bezoek dan eigenlijk paste, maar je bent jong en je wilt wat.

Grootste miskoop.

Er is eigenlijk één die me direct te binnen schiet en dat is een slim slot voor op mijn voordeur. Het leek hartstikke mooi om thuis te komen, dat mijn telefoon automatisch een seintje geeft aan het slot en dat de deur opengaat. Klinkt heel mooi, totdat je telefoon dus een keer leeg is als je thuiskomt en er dan achter komt dat je niet een sleutel aan de buitenkant erin kunt steken op het moment dat dat slot er aan de andere kant op zit. Ja, dat slot was van korte duur kan ik je vertellen.

Ik geef de pen door aan:

Kevin Settelaar.

En stel de vraag:

Kevin vriend, we kennen elkaar al jaren, maar zijn eigenlijk in het laatste jaar wat meer naar elkaar toe getrokken. We delen samen de passie voor de horeca. Ik in de bediening, jij achter de kookplaat. Ik vroeg me af waarom een man van jouw leeftijd en klasse zich nog steeds getrokken voelt om in de horeca te werken.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda