Nieuws

Harlinger opent museum met bijzondere horloges in Amsterdam

Harlinger Ralph Jansen heeft zijn ‘Watchmakermuseum’ in Amsterdam geopend; een museum met een unieke collectie horloges. Het museum toont opmerkelijke en exclusieve horloges, uit honderd jaar horlogemakerij.

Ralph Jansen was al geruime tijd bezig met het Watchmakermuseum. Hij vond een plek in Amsterdam voor zijn museum. Afgelopen zomer heeft zijn dochter Zoë Lois Jansen hem regelmatig opgezocht in Amsterdam. Ze is erg trots op haar vader en vindt het dan ook prachtig om hem te helpen met de voorbereidingen. Het museum is 12 augustus open gegaan en is zeker tot eind oktober open. Als er veel interesse is, blijft het langer open.

“Als horlogeliefhebber heb ik een duik in het diepe gemaakt, nadat ik een artikel had gelezen over een zeer gepassioneerde horlogemaker uit Barcelona, Pita”, vertelt Ralph. “Deze horlogemaker had een duikhorloge gemaakt dat tot 5000 meter diepte kon gaan. Een hoogstandje als klein duimpje tegen de grote horloge-huizen.”

Ralph dook dieper in de wereld van horloges, en hoe meer hij tegenkwam, hoe meer hij vond dat al dat moois in een museum getoond zou moeten worden. “Het kan voor de één een saai en stoffig verhaal zijn en voor de ander een aanvulling op zijn belevingswereld.”

Ralph stuitte op heel veel mooie verhalen over horlogemakers, waaronder onze eigen Christiaan Huygens. Het eerste waterdichte horloge kwam niet van Rolex maar van Borgel. Een Breitling navitimer, die gedragen werd door astronaut Scott Carpenter, overleefde de landing niet, terwijl een Russische Poljot na een landing vrolijk doortikte.

Het museum is een mix van historische feiten en weetjes, maar ook een expositie van de meest gecompliceerde horloges van deze tijd die normaal nooit te zien zijn. Ook de artistieke kant wordt belicht en kunt je genieten van de Steampunk-stroming die ware kunstwerken voortbrengt. Ralph: “Een horloge is ook een product met een enorm prijsverschil. Ik denk dat er maar weinig producten zijn die dat ook hebben; van een euro tot 31 miljoen, en dat voor iets wat je om je pols kunt doen.”

Het museum biedt ook verhalen van grote gebeurtenissen waarbij het horloge een rol speelde, vertelt Ralph. “Je zult dan ook vele gebeurtenissen herkennen en dan ook de koppeling kunnen maken met het horloge. Het is in veel gevallen echt een tool geweest.”

Het Watchmakermuseum zit op Oudekerksplein 22 in Amsterdam en is open van 10.00 tot 19.00 uur. Kaarten bestellen en meer informatie op www.watchmakermuseum.com. Kaarten kosten € 10 (kinderen tot 12 jaar gratis).

|Doorsturen

Buienradar



Agenda