Nieuws

Harlingen verlengt crisisnoodopvang op riviercruiseschip

Riviercruiseschip River Diamond blijf de rest van het jaar onderdak bieden aan maximaal 170 vluchtelingen in Harlingen. Door de grote landelijke instroom van asielzoekers is het schip sinds november 2022 ingericht voor crisisnoodopvang tot 1 mei dit jaar. Op verzoek van de gemeenteraad is onderzocht of de opvang aan de sportvisserssteiger verlengd kan worden.

In overleg met het COA, Veiligheidsregio Fryslân en havenbedrijf Port of Harlingen heeft gemeente Harlingen besloten deze verlenging toe te kennen tot 1 januari 2024

Volgens burgemeester lna Sjerps heeft Harlingen goede ervaringen opgedaan met de crisisnoodopvang: “Nog steeds heeft Nederland te maken met een grote asielinstroom. Als klein radartje in het geheel willen wij hierin onze verantwoordelijkheid nemen. Harlingen is immers een gastvrije en sociale gemeente. Veel mensen hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om de crisisnoodopvang op een rustige en goede manier te laten verlopen. Het verlengen van de huidige afspraken tot het einde van het jaar zie ik dan ook met vertrouwen tegemoet.”

Een andere locatie voor crisisnoodopvang in gemeente Harlingen is niet voor handen. Het blijven bieden van onderdak aan vluchtelingen op de River Diamond ligt daarom voor de hand. De gemeente benadrukt dat de organisatie van de opvang van de vluchtelingen na 1 mei hetzelfde blijft. Verlenging van de opvanglocatie betekent voor deze groep meer rust en stabiliteit. De crisisnoodopvang op het schip kost de gemeente geen geld. Wel wordt het gebruik van de sportvissteiger nabij de Nieuwe Vissershaven door de gemeente gedoogd.

|Doorsturen

Ubbo

2023-05-01 22:08:29

Prima idee, geen hinder van deze mensen.

BuienradarAgenda