Nieuws

Harlingen krijgt Vispad en garnalen-innovatiecentrum

HARLINGEN - Harlingen krijgt een ‘Shrimp Innovation Centre’, een garnalen-innovatiecentrum. En de binnenstad krijgt een ‘Harlings Vispad’ om het verhaal van de visserij beter te vertellen. Dat zijn enkele onderdelen uit het Visserij Ontwikkel Plan, dat de visserijsector moet ondersteunen. Het gaat om een investering van in totaal 80 miljoen euro in vijf visserijregio’s.

De investering wordt gedaan door de rijksoverheid en betrokken partijen en moet leiden tot een gezonde en duurzame visserijsector. Het plan komt voort uit ingrijpende veranderingen in de visserij “De impact is groot”, zegt Jo-Annes de Bat, voorzitter Bestuurlijk Platform Visserij en gedeputeerde provincie Zeeland. “Op vissers en hun gezinnen. Op afnemers, transporteurs, winkels, restaurants en consumenten: de hele keten wordt getroffen.”

Wethouder Paul Schoute is blij met de initiatieven: “In Harlingen, Zoutkamp en Lauwersoog wordt gewerkt aan de duurzame toekomst voor de visserij. We willen de visserij nog dichter bij het publiek brengen. Door de vangst dichterbij te verwerken, te bewaren en te verkopen en door in de visserijmusea óók het verhaal van de hedendaagse visserij te delen.”

Het Harlinger Shrimp Innovation Centre in Harlingen gaat zich richten op innovatie in garnalenverwerking zoals het verbeteren van de conservering van garnalen. Binnenstad en havens van Harlingen worden gebruikt om het verhaal van de visserij beter te vertellen. Er komt een ‘Visserij Experience’ middels een vispad door de historische binnenstad langs allerlei visserij-gerelateerd erfgoed, musea en activiteiten. Dit Harlingse Vispad sluit aan bij andere maritieme functies in de stad en bij de andere noordelijke initiatieven.

|Doorsturen

BuienradarAgenda