Nieuws

Harlingen gaststad Tall Ships Races 2026

De Engelse organisatie Sail Training International (STI) heeft Harlingen gekozen als één van de gaststeden voor de Tall Ships Races in 2026. Sinds 2014 is Harlingen om de vier jaar gaststad geweest voor het internationale maritieme evenement. De Tall Ships Races Harlingen 2026 vinden over drie jaar plaats van vrijdag 3 tot en met maandag 6 juli. Harlingen is de tweede haven in de race van 2026; dit weekend valt samen met de start van de zomervakantie voor Noord-Nederland.

Eerder dit jaar leek het doek te vallen voor de Tall Ships Races in Harlingen. Het college van B en W vond de organisatie van het feest in 2026 een te groot financieel risico. Tot ongenoegen van plaatselijke organisator stichting Harlingen Sail. “Dit zou het einde betekenen van de jarenlange organisatorische opbouw van de Tall Ships Races in Harlingen”, meldde de stichting. Maar een raadsmeerderheid gaf opdracht om toch de Tall Ships Races in 2026 naar Harlingen te halen.

Burgemeester Ina Sjerps is trots en blij dat STI weer heeft gekozen voor Harlingen als gaststad voor de The Tall Ships Races: “Ik zie er naar uit om in 2026 weer honderdduizenden bezoekers te mogen verwelkomen. We laten zien wat Harlingen allemaal te bieden heeft en hoe duurzaam we zo’n groot evenement kunnen neerzetten. We gaan er gezamenlijk een prachtig maritiem festival van maken!”

“Na de succesvolle edities van 2014, 2018 en 2022 was het best wel spannend om nogmaals mee te willen doen”, aldus Sjaak Smeding, voorzitter Stichting Harlingen Sail. “Met de steun van de gemeenteraad hebben we in een kort tijdsbestek samen met de gemeente een prachtig bidbook geproduceerd. Het is natuurlijk fantastisch dat we met deze toezegging ook in 2026 de tallships weer in Harlingen mogen verwelkomen. In de aanloop naar het evenement zullen we verder ook extra aandacht besteden aan het thema Sail Inzicht, een educatief maritiem programma voor alle basisschoolkinderen en onderbouwleerlingen van het voortgezet onderwijs in Harlingen. Daarnaast staan we te popelen om met een mooi programma de Frisian Tallships Club te starten.”

Ocean of Experience

Het thema voor de 2026 editie is Ocean of Experience. Een thema dat de nieuwe trainees hopelijk aanmoedigt om op zee, aan boord en in de havens actief op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen, invalshoeken en ideeën. Om niet te focussen op wat er niet is, maar om te onderzoeken wat er wél is. Jongeren die in 2026 tussen de 15 en 25 jaar zijn en interesse hebben om deel te nemen als trainee aan de Tall Ships Races Harlingen, kunnen zich vanaf komende zomer opgeven via harlingensail.com.

|Doorsturen

BuienradarAgenda