Nieuws

GGD Fryslân start HPV-vaccinaties jongeren

Vanaf vandaag zet GGD Fryslân de eerste prikken tegen het HPV-virus bij jongeren. Verspreid over de provincie kunnen zij op vijf locaties terecht voor een vaccinatie. Alleen dit jaar is deze vaccinatie gratis voor de doelgroep. 

Jongeren in Friesland geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 hebben in de afgelopen weken een brief gekregen over de vaccinatie of krijgen deze brief binnenkort. Een afspraak kan men online maken op www.HPVafspraak.nl. Ook kan men telefonisch een afspraak maken via 0800-1608, bijvoorbeeld als men de brief (nog) niet heeft gekregen. Voor wie twijfelt over de vaccinatie is er een keuzehulp beschikbaar op www.hpvkeuzehulp.nl

Vaccinatie is mogelijk op vijf locaties verspreid over de provincie, namelijk Leeuwarden, Sneek, Heerenveen, Drachten en Dokkum. Tijdens het maken van de online afspraak kan men kiezen voor een locatie. Vaccinatie is alleen mogelijk met een afspraak.

Vaccinatie 

Voor een goede bescherming zijn twee vaccinaties nodig. Tussen de vaccinaties zit minimaal 150 dagen. Jongeren die een eerste vaccinatie hebben gehaald, krijgen over enkele maanden een sms om hen eraan te herinneren om een tweede afspraak te maken.

Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus. Iemand die het virus heeft merkt er meestal niks van, maar het is wel heel besmettelijk. In sommige gevallen kan een infectie leiden tot kanker. De vaccinatie tegen HPV beschermt goed tegen zes soorten kanker, waaronder baarmoederhalskanker, penis- en anuskanker. HPV komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen.

Rijksvaccinatieprogramma

Met deze campagne voor 19- tot en met 26-jarigen krijgen jongens en mannen die eerder niet zijn uitgenodigd en meisjes en vrouwen die eerder afzagen van een vaccinatie, de gelegenheid om de HPV-vaccinatie te halen. De Gezondheidsraad stelt dat er voor deze leeftijdsgroep veel gezondheidswinst te halen is.

|Doorsturen

BuienradarAgenda